Na tien magere jaren: hotelsector aan zee vindt tweede adem

© vln

Nadat in de periode 2002-2012 het aantal kusthotels dramatisch daalde, heeft de sector aan zee vandaag zijn tweede adem gevonden. Ook de familiale hotels blijken steeds meer te investeren. “En er staan nog heel wat projecten op stapel.”

Dany Van Loo

Na een mindere periode stellen de hotels aan de kust het opnieuw heel wat beter. Het zag er nochtans een tijdlang allesbehalve goed uit, vooral omdat de familiale bedrijven in de periode 2002-2012 verdwenen als sneeuw voor de zon.

In 2002 waren er nog 303 hotels actief in de verschillende badplaatsen, goed voor 7.200 kamers. In 2012 was dat aantal gezakt naar 200 hotels en 5.500 hotelkamers.

“Sinds 2013 merken we een heropleving van de hotelsector aan zee”, zegt Franky De Block, voorzitter van Westtoer. “Sinds vorig jaar telt de kust 205 hotels, goed voor bijna zesduizend hotelkamers en de stijging zet zich voort. De negatieve spiraal werd doorbroken. We merken bovendien duidelijk dat familiale hotels investeren in extra kamers, maar ook in innovatie en comfort. En dat is heel belangrijk om te overleven. Deze investeringen, waarvan hotel Europe en hotel Marion in Oostende goede voorbeelden zijn, komen er omdat de uitbaters inzien dat er nog steeds vraag is naar extra hotelkamers, en niet alleen in het zomerseizoen. Westtoer stak een handje toe met zijn project ‘Hotelinnovatie’. We investeerden Vijf miljoen in innovatieve projecten, ingediend door elf hotels aan de kust.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen