© Photo News, Belga, JVDP

Op 55 met brugpensioen week voor verstrenging

Op de valreep kunnen honderden werknemers in België op hun 55ste met brugpensioen. De bedrijven Makro, AXA en Douwe Egberts hebben daarover een akkoord afgesloten met de vakbonden.

cwil

De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid heeft het brugpensioen bij Makro, dat 96 mensen laat afvloeien in Deurne, al goedgekeurd. De twee andere bedrijven moeten nog een definitieve goedkeuring krijgen.

Tot en met 31 december kunnen werknemers van bedrijven in moeilijkheden nog het ‘stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag’ (SWT), beter bekend als brugpensioen, toepassen op werknemers vanaf 55 jaar. Wie met brugpensioen kan op 55, moet twintig jaar voor het bedrijf hebben gewerkt of tien van de voorbije vijftien jaar voor een bedrijf uit dezelfde sector.

Bij AXA zijn er ruim 800 mensen die van de regeling gebruik kunnen maken, onder wie zo’n 275 mensen die 55 jaar zijn.

Vanaf 1 januari wordt de minimumleeftijd voor brugpensioen opgetrokken naar 57 jaar. Vanaf 2020 kan het pas op 60 jaar.

Economisch expert Pascal Paepen is niet te spreken over de vroege brugpensioenleeftijd. De verstrenging de komende jaren gaat voor hem ook veel te traag. “Het huidige systeem is onbetaalbaar. We moeten dringend inzetten op de herscholing van vijftigplussers”, zegt Paepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER