Direct naar artikelinhoud

Trumps wapen tegen corona: zijn schoonzoon

Onverwacht verscheen donderdag tijdens de persconferentie in het Witte Huis de schoonzoon van president Trump, Jared Kushner (links). Hij gaat met onbureaucratische middelen het coronavirus te lijf.Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump geeft zijn schoonzoon een hoofdrol in de strijd tegen het ­coronavirus. Jared Kushner wordt verantwoordelijk voor de coördinatie van de maatregelen.

Kushner verscheen donderdag op de dagelijkse persconferentie in het Witte Huis met de boodschap dat Trump hem had gevraagd als stormram te dienen om bureaucratische belemmeringen uit de weg te ruimen. 

Het opduiken van Kushner als hoofdrolspeler in de campagne om greep te krijgen op het virus, stuitte meteen op kritiek in sommige kringen. Critici wezen erop dat hij geen enkele ervaring in de medische sector heeft: net als zijn schoonvader verdiende Kushner zijn geld in de vastgoedhandel, overigens niet met onverdeeld succes. 

Kushner moet ervoor zorgen dat, zoals Trump wil, “buiten de bestaande hokjes wordt gedacht”. “We moeten zorgen dat we de beste breinen in het land krijgen en de beste ideeën”, zei Kushner. Achter de schermen blijkt hij al enige tijd aan het hoofd te staan van een crisisteam met figuren uit het bedrijfsleven, die als taak hebben het aantal coronatesten snel op te voeren, evenals de productie van medische apparatuur en ander materiaal waar de Amerikaanse ziekenhuizen om zitten te springen.

Critici vragen zich af of Kushner de aangewezen persoon is. Eerst klaagde hij dat de media het gevaar van het virus overdreven. De smeekbeden van gouverneur Andrew Cuomo van New York om tienduizenden extra beademingsapparaten vond hij overdreven.

Anderen zeggen dat Kushners team succes heeft gehad bij het versnellen van de productie van ademhalingsapparaten en mondkapjes voor het medisch personeel. Ook organiseerden ze een luchtbrug waarmee grote hoeveelheden medische spullen naar de VS werden overgevlogen.

Formeel heeft vicepresident Mike Pence de leiding over de pogingen van de overheid om greep te krijgen op het virus, maar experts zijn bang dat de teams elkaar voor de voeten lopen. Als Trump moet kiezen tussen de adviezen van Pence of Kushner, zal hij sterk geneigd zijn te kiezen voor zijn schoonzoon, vrezen ze. Kushner heeft het voordeel dat hij op elk moment bij Trump kan binnenlopen in het Oval Office.

Als er iemand was die ‘definitief’ een einde kon maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict, was het Kushner, prees Trump zijn schoonzoon toen deze bezig was de laatste hand te leggen aan zijn vredesplan. Maar de ‘Deal van de Eeuw’ liep op niets uit. De Palestijnen klaagden dat zij, anders dan Israël, niet bij het vredesplan waren betrokken.

Het resultaat was dat het plan sterk in het voordeel van Israël uitviel. In ruil voor het erkennen van de Israëlische annexatie van de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zouden de Palestijnen een stukje land in de Negev-woestijn krijgen.