Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

3 Soedanezen opgepakt na dodelijke mesaanval in zuidoosten van Frankrijk

3 Soedanezen opgepakt na dodelijke mesaanval in zuidoosten van Frankrijk
Beeld AFP

Een man heeft verscheidene mensen met een mes aangevallen in de Franse gemeente Romans-sur-Isère (Drôme). Daarbij zijn twee doden en vier gewonden gevallen. In een eerste balans was er sprake van zeven gewonden. Het Franse nationale antiterreurparket (PNAT) opent een onderzoek naar de aanval. Drie Soedanezen zijn inmiddels opgepakt.

De Franse antiterreurdienst heeft een derde Soedanees gearresteerd in verband met de dodelijke steekpartij van zaterdag in het Zuid-Franse Romans-sur-Isère. Wat zijn betrokkenheid bij het incident zou zijn, is niet duidelijk.

Een Soedanese statushouder viel op straat en in winkels in het wilde weg mensen aan, terwijl hij volgens ooggetuigen ‘Allahu akbar’ (Allah is groot) riep. Twee mensen overleefden de aanval niet, verschillende raakten gewond. Op dit moment zitten drie Soedanezen vast, laat de antiterreurdienst weten: de man die wordt gezien als de dader, een tweede man die een kennis van hem zou zijn en een derde jongeman die een huisgenoot zou zijn.

De 33-jarige dader sloeg toe bij een bakker, een slager en een tabakswinkel. Door de coronamaatregelen stonden de mensen ook buiten aan te schuiven. De man kon rond 11 uur opgepakt worden, hij raakte daarbij lichtgewond. Naar verluidt vroeg hij zelf om doodgeschoten te worden. Volgens ‘France Bleu’ heet de dader Abdallah H.-O. Hij is een Soedanese asielzoeker, geboren in 1987, die in de buurt woont. Bij de Franse politie stond hij niet bekend voor criminele feiten. 

De Franse president Emmanuel Macron noemde de aanval een “verfoeilijke daad”. “En dat op een moment dat ons land al hard getroffen werd door de coronacrisis”, klonk het.

Nationale antiterreurparket opent onderzoek

Het nationale antiterreurparket opent een onderzoek naar “moord en poging tot moord in het kader van een terroristische onderneming” en “criminele terroristische bendevorming”.

Volgens het PNAT duiden de eerste elementen van het onderzoek een moordzuchtig parcours dat erop gericht was de openbare orde ernstig te verstoren met intimidatie of terrorisme. Ook troffen de speurders bij een huiszoeking documenten van religieuze inslag aan waarin de auteur zich erover beklaagt in “een land van ongelovigen” te wonen.