Direct naar artikelinhoud
InterviewGino Van Ossel

Komt er extra paasdrukte in de supermarkten? ‘Het is pompen, maar niet verzuipen’

Vooral aan het begin van de coronamaatregelen was het bijzonder druk in veel supermarkten.Beeld Photo News

Supermarkten kreunen onder de enorm grote vraag, in de e-commerce lopen de vertragingen op. Veroorzaakt het nakende paasweekend een extra rush? Gino Van Ossel, professor retail en trade marketing aan Vlerick Business School, sust. ‘Wie van plan is om zelf iets te bakken voor de paasbrunch, raad ik aan om nu al naar de winkel te gaan.’

Zien we deze week extra ‘paasdrukte’ in de winkels?

“Ik was vrijdag nog in de supermarkt. Het leek wel of er nog geen paaseitje was verkocht. In normale omstandigheden krijg je zowat overal chocolade aangeboden: bij elk bezoekje, op het werk. Dat gebeurt nu niet. Bovendien zullen de festiviteiten allemaal wat minder zijn. Geen paasdiner of -lunch bij de familie of schoonfamilie, en allicht zullen de gezinnen het ook iets minder uitbundig doen. 

“Het zal allemaal best meevallen. De meeste supermarkten kunnen ook nog steeds zowat alle producten aanbieden. Alleen wat betreft wc- en huishoudpapier, pasta en bakmiddelen is her en der wat minder keuze, maar ook daar wordt de achterstand ingehaald. Wie van plan is om zelf iets te bakken voor de paasbrunch raad ik dus wel aan om nu al naar de winkel te gaan.”

Na de hamsterwoede is de normaliteit weergekeerd?

“Dat had ik destijds ook voorspeld. Eens die mensen hun voorraad hebben ingeslagen, zullen ze dat geen tweede keer doen. Toch blijft het bij de supermarkten pompen, maar ze verzuipen niet. Je ziet wel dat ook veel administratief personeel en zelfs directeurs worden ingeschakeld om op de vloer te gaan helpen. Terwijl we normaal gezien eten op het werk, onderweg een broodje kopen of op tijd en stond op restaurant gaan, moet nu iedereen zowat alle voeding aankopen in de supermarkt, op de afhaalmaaltijden na. Dat creëert een extra druk, maar die kunnen de supermarkten aan. Zolang de productie blijft volgen, moet dat ook de komende weken blijven lukken. Al zie je wel sociale spanningen bij het personeel opduiken.”

We moeten geen schaarste vrezen?

“Niet echt. Let wel, paasmaandag is een sluitingsdag. En dat zal allicht extra drukte veroorzaken op dagen net ervoor of erna. Voor de mensen op de vloer zal die extra dag vakantie een welgekomen rustpauze zijn. Een Franse supermarktketen, die normaal open is op zon- en feestdagen, kondigde aan dat zijn filialen met Pasen net daarom uitzonderlijk zullen sluiten.”

Bij de e-commerce nemen de vertragingen toe. Komen zij verder in de problemen?

“Pasen is niet echt een periode voor cadeautjes, dus de impact zal meevallen. Maar het klopt dat zowat alle grote e-commercewinkels hebben gecommuniceerd dat de leveringen later komen dan normaal. Zestig procent van de Europese onlineshops verwacht problemen met de thuislevering. De vraag is sterk toegenomen, tegelijk zie je dat er bij de koeriers heel wat afwezigen zijn. Sommigen zijn echt ziek, anderen bellen snel naar de dokter om een ziektebriefje te krijgen. 

“Maar zo kom je in de problemen. Daarbij komt nog eens dat door de regels over social distancing de magazijnen niet volop kunnen draaien en leveringen uit bijvoorbeeld China of Italië op zich laten wachten. De meeste e-commercebedrijven kunnen normaal gezien extra drukte aan, dat bewijzen ze ieder jaar opnieuw met de feestdagen. Maar de huidige omstandigheden maken dat ze achterophinken.”