Direct naar artikelinhoud
Vlaamse begroting

Vlaamse regering bekijkt begroting: ‘Nu crisis indammen, maar ook denken aan wat daarna komt’

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA).Beeld BELGA

Jambon I buigt zich deze week over de begroting. De coronacrisis doet het Vlaamse tekort enorm toenemen, zoveel is zeker. Maar hoe groot de schade precies is, blijft voorlopig giswerk.

Normaal werkt de Vlaamse regering haar begrotingscontrole af voor de paasvakantie. Door de uitbraak van het coronavirus is dit niet gebeurd. De ploeg van minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft zich geconcentreerd op het bestieren van de gezondheidscrisis. Er is onder meer een nieuw steunpakket voor getroffen Vlaamse bedrijven uitgewerkt.

Uitstel is geen afstel. Ook al is de coronacrisis nog bezig, de Vlaamse regering is decretaal verplicht in het voorjaar een begrotingscontrole af te ronden. Technici zijn daarom druk in de weer met het voorbereidende cijferwerk. Later deze week zitten de ministers samen. Het is de bedoeling tegen vrijdag een akkoord te sluiten.

Begrotingstabel

Normaal is de begrotingscontrole een van de belangrijkste momenten van het jaar. Deze keer is dat minder het geval, simpelweg omdat alles in beweging blijft. De coronacrisis is nog lang niet voorbij. Voor de Vlaamse regering is het bijgevolg nog lang niet duidelijk hoe zwaar de economische schade echt is. Dat die ergens tussen groot, enorm en gigantisch zal zijn, staat wel vast. Het budgettaire parcours van Jambon I ligt aan diggelen.

Volgens de oorspronkelijk begrotingstabel van de regering-Jambon I zou Vlaanderen dit jaar een tekort van 436 miljoen euro boeken, om in de daaropvolgende jaren meteen uit de rode cijfers te klimmen. Tegen het einde van de legislatuur, in 2024, zou er een klein overschot zijn van 75 miljoen euro. “We weten dat dit niet meer haalbaar is”, reageert Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). “Er wordt een recessie van -1 tot -8 procent van het bbp voorspeld door de coronacrisis. We zullen ons parcours dus volledig moeten herzien.”

Europese Commissie

De Europese Commissie heeft al duidelijk gemaakt dat ze voor het begrotingstekort van lidstaten weinig rekening zal houden met maatregelen die de coronacrisis moeten bezweren. Er is echter nog veel technisch overleg met Europa nodig om te bepalen welke maatregelen daar precies voor in aanmerking komen. 

“Omdat het momenteel koffiedik kijken is, hebben we binnen de regering afgesproken tegen september een nieuwe controle uit te voeren. Hopelijk is de coronacrisis tegen dan geluwd en hebben we een beter zicht op de cijfers”, zegt minister Diependaele. “Het is noodzakelijk dat we deze crisis nu zo veel mogelijk proberen in te dammen, maar we moeten ook blijven denken aan wat daarna komt. We zullen die maatregelen straks moeten bekostigen.”