Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronavirus

327 nieuwe overlijdens in ons land, bijna helft Vlaamse slachtoffers overleed in woon-zorgcentrum: ‘Sterftecijfers blijven hoog en gaan nog stijgen’

Archiefbeeld.Beeld BAS BOGAERTS

Alweer tekent ons land een recordaantal nieuwe overlijdens op. De afgelopen 24 uur zijn maar liefst 327 sterfgevallen gerapporteerd. Wat leren de nieuwe cijfers?

, en

Volg de laatste ontwikkelingen in ozne liveblog.

Alweer recordaantal overlijdens

Er zijn de afgelopen 24 uur 327 nieuwe overlijdens door Covid-19 gerapporteerd in ons land. Dat is alweer het hoogste aantal gemelde sterfgevallen op één dag tot nu toe. Op dit moment zijn 3.346 landgenoten overleden aan de gevolgen van het virus.

Dat het aantal nieuwe overlijdens blijft stijgen is helaas geen verrassing. Het crisiscentrum verwacht de piek van het aantal sterfgevallen pas een aantal weken na de piek van het aantal ziekenhuisopnames, die mogelijk nog maar net bereikt is.

Lees ook: Waarom België zoveel coronadoden telt

Bijzonder veel doden in woon-zorgcentra

Van alle doden in België viel tot nu toe 42 procent te betreuren in een woon-zorgcentrum, en 55 procent in een ziekenhuis. Voor Vlaanderen gaat het zelfs om 47 procent in de rusthuizen tegenover 51 procent in de ziekenhuizen. De woon-zorgcentra zijn een Vlaamse bevoegdheid.

“De sterftecijfers blijven hoog, en gaan nog stijgen”, melden de interfederale woordvoerders op de persconferentie van het crisiscentrum. “In de woon-zorgcentra zien we sinds begin april een gestage toename van het aantal overlijdens, vandaag 219. We moeten dat goed in het oog houden. We verwachten dat dit cijfer mogelijk nog zal toenemen de komende dagen.”

Van de 327 nieuw-gerapporteerde overlijdens vielen er 139 in Vlaanderen, 118 in Wallonië, en 70 in Brussel. De nieuwe overlijdenscijfers betekenen overigens niet dat die sterfgevallen allemaal gisteren plaatsvonden. De registratie daarvan kan vertraging oplopen. Hoeveel mensen er gisteren stierven, zal pas de komende dagen geleidelijk aan duidelijk worden.

Meer mannen van 65 tot 80 jaar in ziekenhuis

Van de met het coronavirus besmette personen die in ons land in het ziekenhuis belanden, zijn er in de categorie van 65 tot 80 jaar oud meer mannen dan vrouwen. In de categorie 80-plus is dan weer de meerderheid vrouwen. “Mannen lijken gevoeliger aan het virus, dat blijkt ook uit cijfers van andere landen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Dat er meer vrouwen in de categorie 80-plus gehospitaliseerd zijn, komt allicht omdat vrouwen nu eenmaal gemiddeld langer leven en er dus meer vrouwen van die leeftijd zijn dan mannen.”

Van Gucht wijst er voorts opnieuw op dat vooral onderliggende aandoeningen ervoor zorgen dat mensen ernstig ziek worden van het coronavirus. Het gaat onder meer om hartkwalen, diabetes en longaandoeningen.

Minder nieuwe opnames

Het aantal nieuwe hospitalisaties blijft licht afnemen, wat wil zeggen dat de uitbraak van de epidemie vertraagd is. De afgelopen 24 uur werden 421 mensen opgenomen, een stuk minder dan het record van 29 maart, toen 629 mensen opgenomen werden.  “Mogelijk hebben we de piek van de epidemie stilletjes achter ons gelaten”, zegt viroloog Steven Van Gucht. 418 mensen mochten het ziekenhuis gisteren verlaten.

Op dit moment zijn 5.635 ziekenhuisbedden ingenomen (+25), waarvan 1.262 bedden op intensieve zorg (-16). 

Er zijn eveneens 1.351 nieuwe infecties met het virus vastgesteld, wat het totaal aantal besmettingen (inclusief genezingen) op 28.018 brengt. Dat is zo goed als zeker een forse onderschatting.