Een coronapatiënt wordt door een ambulance opgehaald in New York.
Volledig scherm
Een coronapatiënt wordt door een ambulance opgehaald in New York. © Photo News

Herlees. Al meer dan 6000 doden in New York, laagste aantal slachtoffers in Italië in drie weken

• De voorbije 24 uur werden in ons land 268 nieuwe overlijdens gerapporteerd. Het goede nieuws is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert.
• Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zit een versoepeling van de maatregelen er nog niet in. Hij benadrukte ook dat er geen ‘coronabelasting’ zal komen.
• Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt voor een te lakse houding: “Een Wuhan-style lockdown komt dichterbij door wangedrag” 
• De Franse president Emmanuel Macron wil volgens Franse media morgen nog strengere maatregelen opleggen voor de bestrijding van het nieuwe coronavirus. 
• Herlees hier het verloop van zondag.

17:07 12-04-2020

Meer dan 10.000 coronadoden in VK

In het Verenigd Koninkrijk zijn nu meer dan 10.000 mensen gestorven aan het nieuwe coronavirus, heeft het ministerie van Volksgezondheid aangekondigd. 

De 10.612 overlijdens vonden plaats in de ziekenhuizen; mensen die thuis of in woonzorgcentra overleden aan COVID-19 zijn niet inbegrepen in het cijfer.

Er zijn ook 5.288 besmettingen bijgekomen, wat het totale aantal besmettingen op 84.270 brengt.

16:10 12-04-2020

Gevangenen schrijven kaartjes naar rusthuisbewoners

Na de productie van mondmaskers zijn de gedetineerden in de Belgische gevangenissen nu begonnen met het schrijven van kaartjes en briefjes naar rusthuisbewoners, zo maakt het Gevangeniswezen bekend. 

Het initiatief komt van de gevangenen zelf, van personeel, welzijnswerkers en Bond Zonder Naam. Het begon in de gevangenis van Brugge en zal volgende week uitgerold worden naar andere inrichtingen.

"Gedetineerden willen hun oprechte solidariteit tonen, ze leven oprecht mee met de acute situatie in de rusthuizen", klinkt het bij Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen.

De voorbije weken maakten de gedetineerden meer dan 32.000 mondmaskers in de strijd tegen het coronavirus.

rv
© rv
15:33 12-04-2020

De Backer: "Drie tot vier weken voor iedereen in woonzorgcentra getest zal zijn"

Het zal drie tot vier weken duren voor iedereen in de woonzorgcentra getest zal zijn. Dat heeft bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) gezegd in het RTL-TVi-programma C'est pas tous les jours dimanche"We gaan alle beschikbare capaciteit inzetten, maar de schaal van de operatie is enorm", aldus De Backer.

In samenspraak met de regio's is beslist om algemeen te gaan testen in de woonzorgcentra. De voorbije dagen lag het aantal dodelijke slachtoffers door het coronavirus in die woonzorgcentra hoger dan in de ziekenhuizen. Bedoeling is om de komende weken de bewoners en het personeel in alle rusthuizen te testen.

Minister De Backer verwacht de komende dagen de resultaten van de eerste reeks testen. Gisteren liet de Open Vld-minister verstaan dat er al bijna 20.000 testen zijn verdeeld en dat de helft van de stalen intussen zijn opgehaald. Vandaag bekijken de regio's samen hoe de operatie verder moet verlopen.

Minister Philippe De Backer (Open Vld)
Minister Philippe De Backer (Open Vld) © BELGA
15:13 12-04-2020

Kondigt Franse president morgen nog strengere maatregelen aan?

De Franse president Emmanuel Macron wil volgens Franse media morgen de bevolking nog strengere maatregelen opleggen voor de bestrijding van het nieuwe coronavirus.  Volgens bronnen rond de president zal hij morgenavond om precies 20.02 uur een bewogen toespraak houden om de verscherping van de maatregelen als noodzaak te presenteren. 

Frans president Macron met mondmasker.
Frans president Macron met mondmasker. © Photo News
15:10 12-04-2020

Ook op Spaanse stranden is afstand houden deze zomer de regel

In Spanje zal de regel om afstand te houden van anderen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan ook deze zomer gelden. Op de stranden zal dat niet anders zijn, waarschuwde de Spaanse minister van Toerisme Reyes Maroto zondag.

"Het is heel belangrijk dat de gezondheidsaanbevelingen nageleefd worden. We zullen moeten internaliseren wat we momenteel doen: handen wassen, sociale afstand... zelfs op de stranden", antwoordde de minister in de krant El Pais op de vraag of de toegang tot het strand beperkt zal worden deze zomer. "Zolang we geen vaccin hebben zal niets zijn zoals ervoor. Bijeenkomsten zullen beperkt worden om de veiligheidsafstand te bewaren", ging ze verder.

Momenteel zijn de stranden in Spanje gesloten, als onderdeel van de strenge lockdownmaatregelen die nog tot minstens 25 april van kracht zullen zijn.

14:38 12-04-2020

Boris Johnson mag ziekenhuis verlaten

De Britse premier Boris Johnson is vandaag ontslagen uit ziekenhuis. Dat heeft zijn woordvoerder gemeld.

Johnson trekt zich terug op het officiële buitenverblijf van de premier, Chequers, om verder te herstellen. Hij gaat niet onmiddellijk weer werken.

 Johnson werd vorige week zondag opgenomen in het St. Thomas-ziekenhuis in Londen, tien dagen nadat hij positief had getest op het coronavirus. Hij bracht ook drie dagen op intensieve zorg door, maar die afdeling kon hij donderdag verlaten.

Lees hier meer.


121 reacties

  • denis Janssens

    4 jaar geleden
    wacht maar tot iedereen teug buiten mag dan vallen er nog meer besmetingen
  • ANNICK VANCOILLIE

    4 jaar geleden
    Strengere lockdown , mensen luisteren toch niet
  • Jacques-Philippe Leclerc

    4 jaar geleden
    Verders: Hart Island - een 1.6 KM lang eiland voor de oostkust van de Bronx - is een van de best bewaarde geheimen van New York gebleven. Het is de thuisbasis van het 'pottenbakkersveld' van New York, voor degenen die de begrafenis niet kunnen betalen of van wie de identiteit onbekend is.
  • eric maier

    4 jaar geleden
    new york rekent men 3 weken, maar het is sinds een week dat er echt sprake is van een hoog aantal overlijden en dat zal nog even doorgaan. Ze waren veel te laat, en nog steeds doet Trump alsof het iets onbenulligs is ne ze overmorgen weer kunnen doen als vanouds. Dit gaat weken duren voor er een daling is. De getallen in Italie en Spanje zeggen genoeg, weet dat de medische zorg in de VS er slechter voorstaat dan Spanje.
  • Willem Van Kalsteren

    4 jaar geleden
    Niet kunnen trouwen is hard? Komaan weer zo'n luxeprobleem waar we ons druk over kunnen maken. Ik en mijn partner geven daar geen geld aan uit er zijn belangrijkere dingen in het leven en het zal zeker de garantie niet geven dat u huwelijk voor altijd zal zijn.