EU lanceert stappenplan om lockdowns op te heffen (als de tijd rijp is)

Gisteren formuleerde Ursula von der Leyen enkele voorwaarden waaraan lidstaten best voldoen vooraleer ze lockdowns versoepelen. De Europese Commissievoorzitter dringt erop aan om dat ‘geleidelijk aan en doordacht’ te doen. 

De topvrouw van de EU benadrukte wel dat de richtlijnen die ze gisteren naar buiten bracht ‘geen signaal zijn dat isolatiemaatregelen vanaf nu mogen versoepeld worden’. De EU wil vooral een kader bieden waar lidstaten zich op kunnen baseren om een uitstap uit de lockdown te organiseren. 

De drie belangrijkste condities die de EU graag vervuld ziet alvorens lockdowns verzacht worden zijn: 

  • Een aanzienlijke daling van de verspreiding van het virus
  • Voldoende capaciteit in de gezondheidszorg
  • Capaciteit om op grote schaal te testen

Verder raadt het Europese politieke blok aan om de beperkingen stapsgewijs te verminderen, en na elke stap de impact te evalueren alvorens verder te gaan. Niet-essentiële bedrijven, scholen en grenzen mogen niet allemaal tegelijkertijd worden heropend. 

Volgens het stappenplan moeten eerst de controles aan de binnengrenzen op gecoördineerde wijze worden opgeheven. De heropening van de buitengrenzen is pas voor daarna, afhankelijk van de verspreiding van het virus buiten de EU. 

De economische activiteit moet zich ook geleidelijk aan herstellen, rekening houdend met het risico op besmetting bij het werk, en het economisch belang van de jobs, aldus het rapport. ‘Ga niet allemaal tegelijk terug gaan werken’, zo zette von der Leyen die richtlijn kracht bij op Twitter. 

Ook bijeenkomsten zullen slechts met mondjesmaat opnieuw worden toegelaten. Het rapport beschrijft de volgorde van prioriteit: Eerst kunnen scholen en universiteiten opnieuw openen, dan retail op een graduele manier, daarna kan de horeca stapsgewijs opnieuw zijn deuren openen. Massa-evenementen staan op de laatste plaats, in ons land zijn alle massa-evenementen alvast verboden tot en met 31 augustus. 

Meer