Coronacrisis doet Bulgarije lonken naar de eurozone

De intrede van Bulgarije in de eurozone komt dichterbij. In februari had de Bulgaarse premier Bojko Borissov over die stap nog twijfels laten blijken, maar hij geeft nu toe daarmee een vergissing te hebben begaan. Hij verwijst daarbij naar de economische steun die de eurozone in het kader van de coronacrisis organiseert.

In februari had Bojko Borissov nog aangegeven dat Bulgarije zijn plannen voor de toetreding tot het Europees wisselkoersmechanisme, tot juli zou uitstellen. Dat wisselkoersmechanisme is de verplichte wachtruimte van twee jaar die voor een toetreding tot de eurozone wordt ingelast.

Genereus

Borissov erkent nu zich met dat uitstel te hebben vergist. ‘De Bulgaarse publieke opinie bleek voor die stap niet klaar,’ zegt de premier. ‘Nadat is gebleken op welke genereuze corona-pakketten de landen van de eurozone kunnen rekenen, zijn die twijfels verdwenen.’

De Bulgaarse First Investment Bank (Fibank) heeft een plan voor een kapitaalverhoging van 100 miljoen euro opnieuw opgestart. Die ingreep is voor Bulgarije een cruciale stap om tot de eurozone te kunnen toetreden.

Tegelijkertijd met zijn instap in het Europees wisselkoersmechanisme is Bulgarije verplicht toe treden tot de Bankenunie van de Europese Unie. Dat was vroeger niet het geval. Het laatste obstakel voor die toetreding was de herkapitalisatie van Fibank. ‘Dat probleem wordt nu met prioriteit aangepakt,’ zegt Borissov.

Bij de Bulgaarse bevolking heerst verdeeldheid over de toetreding tot de eurozone. Vele Bulgaren zijn ook nu nog van mening dat de prijzen na de introductie van de euro sterk zullen oplopen.

Leningen

Borissov wijst erop dat de Europese Centrale Bank (ECB) miljarden euro wil uitkeren om de lidstaten van de eurozone in de coronacrisis te ondersteunen. Bulgarije zal daarentegen op eigen middelen moeten rekenen.

Het Bulgaarse parlement heeft een wet gestemd die de regering toestaat om tot 5 miljard euro buitenlandse schulden op te nemen. Dat is voor het land een enorm bedrag. De Lev, de Bulgaarse munt, is al langer aan de euro gekoppeld. Het land zou nu over drie jaar tot de eurozone kunnen toetreden.

De Eurogroep heeft recent een overeenstemming bereikt over maatregelen ter waarde van 540 miljard euro die de lidstaten moeten helpen de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. De Europese Centrale Bank en de Europese Investeringsbank bieden ondersteuning aan bedrijven. Vooral kleinere en middelgrote ondernemingen zijn door de lockdown-maatregelen zwaar getroffen.

Meer