VUB-onderzoekers analyseren immuunsysteem van coronapatiënten tijdens en na besmetting

© AFP

De onderzoeksgroep Neuro-Aging and Viro-Immunotherapy (NAVI) aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat bloedstalen van Covid-19-patiënten analyseren om te bekijken hoe hun immuunsysteem reageerde tijdens en na hun ziekte. De resultaten kunnen waardevolle informatie bieden voor de diagnose, de behandeling en het voorkomen van het virus.

Het menselijk immuunsysteem is speciaal ontworpen om ons te verdedigen tegen vreemde indringers, waaronder ook virussen. De onderzoekers willen begrijpen hoe dit zeer complex geheel van cellen en moleculen wordt ingezet. Het immuunsysteem kan naast beschermen tegen het virus, ook overreageren met een massale productie van moleculen. Die immuunreactie kan levensbedreigend zijn voor de patiënt.

“We zullen later, wanneer ze aan de beterhand zijn en nadat ze volledig genezen zijn, de patiënten ook nog vragen om bloed te geven, waardoor we de evolutie van verschillende immuunparameters kunnen opvolgen en ook kunnen zien hoelang deze actief blijven”, legt VUB-professor Joeri Aerts uit.

Wanneer de onderzoekers leren begrijpen welke componenten van het immuunsysteem gunstig of ongunstig zijn bij de Covid-19-ziekte kan er nadien sneller en gerichter ingespeeld worden op een behandeling. Al blijft een vaccin natuurlijk de enige echte oplossing.

“Om een veilig en efficiënt vaccin kunnen ontwikkelen, is het van het grootste belang om heel goed te begrijpen hoe het immuunsysteem omgaat met het virus”, besluit professor Aerts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen