Russisch vliegtuig verdwijnt boven Zwarte Zee met 92 mensen aan boord

Tu-154, het type vliegtuig dat deze ochtend is verdwenen. © REUTERS

Een vliegtuig van het Russische leger is kort nadat het in Sotsji was opgestegen van de radar verdwenen boven de Zwarte Zee. Er zijn al vier lichamen gevonden. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bevestigd.

Er is bevestigd dat er aan boord ook 64 leden waren van het wereldberoemde Aleksandrov Ensemble, een koor van het Russische leger dat al meer dan 85 jaar bestaat. Naast de 64 leden van het koor waren ook nog acht militairen aan boord, onder wie de directeur van het Ensemble, Valéri Khakhilov, acht bemanningsleden, negen journalisten, twee hoge functionarissen en Elizavéta Glinka, de verantwoordelijke van een in Rusland erg bekende liefdadigsheidsinstelling.De reddingsdiensten konden volgens het persagentschap Interfax de plaats waar het vliegtuig is neergestort al localiseren.

het Ensemble, Valéri Khakhilov
het Ensemble, Valéri Khakhilov© REUTERS

Het vermiste toestel is een Tu-154 (een passagiersvliegtuig van de Russische vliegtuigbouwer Tupolev). Het vliegtuig was om 5.40 uur lokale tijd (3.40 uur Belgische tijd) opgestegen in Adler, een district van de Syrische stad Sotsji in het zuidwesten van Rusland, en verdween ongeveer twintig minuten later van de radar boven de Zwarte Zee. Meteen werd een grootschalige zoekactie opgezet.

Het vliegtuig was op weg naar de Russische luchtmachtbasis Hmeimim, dicht bij de Syrische havenstad Latakia. Aan boord waren Russische soldaten en het Alexandrov-koor, een van de koren van het Russische leger dat de muziek zou verzorgen tijdens de nieuwjaarsfeestelijkheden op de Russische basis. Daarnaast vlogen ook negen journalisten mee.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, laat ondertussen weten dat Russisch president Vladimir Poetin op de hoogte is gebracht van de situatie en op de hoogte wordt gehouden van de zoekacties. Rusland voert al sinds 2015 een militaire campagne in Syrië, waar het voornamelijk luchtaanvallen uitvoert ter ondersteuning van de troepen van president Bashar al-Assad.

4 lichamen gevonden in Zwarte Zee

De reddingsdiensten hebben al vier lichamen gevonden van personen die aan boord waren van het Russisch vliegtuig. Ondertussen wordt de zoekoperatie voortgezet, daarvoor zet het Russische ministerie van Defensie vier schepen, vijf helikopters en drones in, zegt de woordvoerder van Defensie Igor Konashekov. Volgens het leger is de kans op overlevenden klein.

Daarnaast heeft Rusland ook al de brokstukken van het vliegtuig gevonden. “Brokstukken van de Tu-154 van het Russische ministerie van Defensie werden teruggevonden op 1,5 kilometer van de kust van Sotsji, op een diepte van 50 tot 70 meter”, luidt het in een mededeling van het ministerie.

De Russische autoriteiten hebben ondertussen een strafonderzoek geopend om na te gaan of er vooraf fouten zijn gebeurd. “De vluchtdocumenten worden in beslag genomen en de functionarissen die verantwoordelijk waren voor de vlucht evenals het technisch personeel dat het vliegtuig heeft gereedgemaakt en bijgetankt, worden ondervraagd”, zegt een woordvoerster van de federale onderzoekscommissie. Vladimir Poetin heeft al opdracht gegeven om de oorzaak en de omstandigheden van de crash grondig te onderzoeken.

Nationale dag van rouw

Morgen/maandag wordt een dag van nationale rouw in Rusland. Dat heeft de Russische president zondag gezegd.

De betrokken Tupolev Tu-154 is volgens Russische media al 33 jaar in dienst en zou er sinds 1983 al 6.689 vlieguren op hebben zitten. Het toestel onderging in december 2014 zijn laatste reparatie en werd in september van dit jaar nog onderworpen aan een routinecontrole .

Partner Content