Oost-Vlaamse apothekers doen groepsaankoop mondmaskers bij een maatwerkbedrijf: "Willen zeker zijn van goede kwaliteit"

De Koninklijke Oost-Vlaamse Apotheekgilde organiseert een groepsaankoop voor mondmaskers. Ze wil zo haar leden helpen om aan de grote vraag en de hoge kwaliteitseisen te helpen voldoen. Apothekers zijn zo ook klaar voor een nieuwe fase van coronamaatregelen waarin het dragen van een mondmasker mogelijk een belangrijke rol zal spelen. 

“Onze leden krijgen heel erg vaak mondmaskers aangeboden maar de kwaliteit ervan is niet altijd gegarandeerd”, vertelt Michaël Storme van KOVAG. “We plaatsen daarom een groepsaankoop bij Maatwerkbedrijf Zonnehoeve in Eke, bij Nazareth.” In Zonnehoeve maken de werknemers al geruime tijd stoffen mondmaskers. Ze volgen daarbij de richtlijnen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) voor zelfgemaakte maskers. “Zo zijn we zeker dat het product kwalitatief is en bieden ook alle apothekers in Oost-Vlaanderen hetzelfde aan, aan dezelfde standaarden. In het Maatwerkbedrijf Zonnehoeve dat de maskers zal maken werken mensen die niet in het gewone arbeidscircuit terecht kunnen. 

Overaanbod van onzekere kwaliteit

“De professionele FP2 maskers blijven nog altijd voorbehouden voor de zorgsector. En ook de andere betrouwbare chirurgische maskers gaan logischerwijs naar daar. De andere maskers die aangeboden worden zijn soms erg onbetrouwbaar. Er wordt gegooid met allerlei certificaten die moeilijk na te gaan zijn. Omdat we zeker willen zijn dat de maskers die we aanbieden goed zijn, kiezen we dus voor stoffen maskers die gemaakt zijn in Zonnehoeve volgens de FAGG-richtlijn. Het gaat om maskers die hergebruikt kunnen worden”, legt Storme uit. 

Lokale productie

KOVAG kiest voor een maatwerkbedrijf om verschillende redenen. De gegarandeerde kwaliteit is er één van maar ook het feit dat de maskers in eigen streek gemaakt worden, speelt een rol. “Als deze crisis ons één ding leert, is het dat we niet altijd mogen en kunnen rekenen op producten uit het buitenland”, verklaart Storme. “Door hier te produceren bij een maatwerkbedrijf kunnen we de mondmaskers ook aan een relatief lage prijs verkopen. We willen hier geen geld op verdienen.” 

Eerst risicopatiënten

Storme wil niet zeggen hoeveel maskers er intussen al besteld zijn: “Er is een eerste order geplaatst en de productie begint al vandaag. Dat betekent niet dat we morgen al voor elke Oost-Vlaming een mondmasker zullen hebben. We steunen daarvoor nog altijd de oproep van de specialisten. Zij vragen iedereen die dat kan om zelf een exemplaar te maken. De maskers die wij nu bestellen en aanbieden zijn in de eerste plaats voor risicogroepen. Ik denk dan vooral aan oudere mensen of mensen met onderliggende ziektes.” 

De bestellingen stromen binnen: bedrijven, gemeenten en nu ook apothekers

Karolien Hulsbosch van Maatwerkbedrijf Zonnehoeve in Nazareth

Maatwerkbedrijf Zonnehoeve is erg blij met de bestelling. Ze zijn er intussen, naar eigen zeggen, vrij bedreven in het maken van maskers. “Het is eigenlijk een maand geleden ongeveer begonnen toen er vanuit de zorgcentra een grote vraag was naar mondmaskers. We hebben hier zelf ook zo’n centrum en onze eerste productie was voor hier. Zo is de bal aan het rollen gegaan”, vertelt Karolien Hulsbosch van Zonnehoeve. “We zijn op dit moment ook maskers aan het maken voor een ander zorgcentrum én ook voor een gemeente. De bestelling van KOVAG komt daar nu bij.”

Er kunnen in Zonnehoeve tot 1.000 mondkapjes per dag geproduceerd worden. De veilige afstand tussen werknemers is gegarandeerd, er komt maar een kwart van het personeel werken om ervoor te zorgen dat er voldoende plaats tussen de verschillende werkposten zit. De productie van mondmaskers voor KOVAG begint vandaag. 

Rol van het masker

“De mondmaskers zijn vooral belangrijk om besmettingen te vermijden als je zelf ziek bent”, benadrukt Storme. “Er bestaan daar veel misverstanden over en sommige mensen denken dat ze met zo’n masker zichzelf beschermen. Dat is niet het geval. De maskers komen van pas als je besmet bent maar nog geen symptomen hebt. Je kan het virus dan ongewild doorgeven als je met andere mensen in aanraking komt. Een mondmasker kan dat besmettingsrisico verlagen.”

Meest gelezen