Direct naar artikelinhoud
Sterrenkunde

Indrukwekkende trein van 60 satellieten van Elon Musk boven ons land gepasseerd

De Starlink-satellieten, gezien vanuit Merelbeke.Beeld © Stefaan Temmerman

Wie donderdagavond naar de hemel keek, kreeg een indrukwekkend spektakel te zien. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk, lanceerde woensdag een reeks van 60 Starlink-satellieten in een baan om de aarde en die waren iets voor 22 uur te zien vanuit ons land.

Doordat de satellieten zich nog dicht bij elkaar bevonden, gleden ze als één trein door de hemel. Tussen 21.55 uur en 21.59 uur vlogen de satellieten zichtbaar van west naar oost. Er was nagenoeg geen bewolking die roet in het eten kon gooien. “Het was met het blote oog goed te zien. Met de verrekijker was het een waar feest”, zei weerman Frank Deboosere op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Baan

Tussen 21.37 en 21.53 uur waren bovendien 40 Starlink-satellieten zichtbaar die op 18 maart gelanceerd werden. “Zij bewegen van west over noord naar oost en volgen allemaal ongeveer dezelfde baan aan de hemel”, legde Deboosere uit op zijn website, “van Venus via Capella (de helderste ster van de Voerman) naar de bak van de Kleine Beer.”

Ruwweg om de halve minuut trok er een satelliet voorbij.

Het was woensdag al de zevende keer dat er satellieten gelanceerd werden van het Starlink-project, dat supersnel internet moet aanbieden in elke uithoek van de wereld. In mei vorig jaar werden de eerste gelanceerd en in totaal moeten er 12.000 in een baan rond de aarde gebracht worden.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Helderheid

De satellieten zijn telkens zichtbaar als een streep van lichtjes. Volgens astronomen is die zichtbaarheid vandaag nog geen probleem, maar kan het wel een probleem worden als er nog meer satellieten bijkomen. Ze veroorzaken immers lichtvervuiling die het werk van astronomen bemoeilijkt.

Starlink-topman Elon Musk liet echter weten dat zijn bedrijf iets gaat doen aan de helderheid van de satellieten. Die heeft deels te maken met de manier waarop de zonnepanelen op de satellieten bevestigd zijn. De komende maanden zullen de panelen richting zon worden gedraaid, waardoor ze minder zichtbaar worden. De satellieten vliegen ook dicht bij de aarde en zijn vrij groot, waardoor ze licht reflecteren. Speciale zonneschermen zouden dat probleem moeten verhelpen.

Video wordt geladen...