Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Er dreigen ongeziene watertekorten deze zomer: ‘Nooit zo droog in honderd jaar’

Archiefbeeld. Aanhoudende droogte tijdens de hittegolf van 2018.Beeld Photo News

Als na de droge lente ook een droge zomer volgt, dan komen er ongeziene watertekorten. "Er is nu al een neerslagtekort van 55 millimeter, het grootste in honderd jaar.”

Het blijft nog dágen kurkdroog, en dat terwijl de natuur al weken naar regen snakt. "Sinds 1 april - het 'hydrologische zomerseizoen' - is er gemiddeld 5 mm water gevallen. Maar er is ook 60 mm verdampt", zegt Patrick Willems, professor Waterbouwkunde aan de KU Leuven. Een tekort van 55 mm dus. "Dat hebben we de voorbije honderd jaar nog nooit meegemaakt, zo extreem is het. Bovendien was het ook al in maart droog én slepen we nog altijd de extreme droogte van in 2018 mee."

Kinderbadjes

De droogte is een gevolg van de klimaatverandering, zegt Willems. "We evolueren naar een model met intense neerslag in kortere periodes en langere droge periodes. Wij hebben nu al drie droge zomers op een rij gehad. Als deze zomer opnieuw droog wordt, komen er ongeziene watertekorten."

Volgens Willems moet er dringend een 'waterschaarsteplan' komen. "Veel meer water opsparen in natte periodes, dus, zodat er in droge periodes meer ter beschikking komt."

En net nu verbruiken we meer water. Niet zozeer omdat we met z'n allen thuiszitten door de coronamaatregelen, maar doodgewoon omdat het mooi weer is. "Het enige effect van Covid-19 is dat de ochtendpiek in waterverbruik later is geworden. Vroeger was dat ergens tussen zeven en acht uur 's morgens, maar tegenwoordig is dat tussen halfacht en negen uur: we hoeven ons niet te haasten om op het werk te geraken en de kinderen moeten niet naar school, zegt Bruno Pessendorfer van watermaatschappij Farys (Oost-en West-Vlaanderen) "Bij ons is het waterverbruik deze week met 3% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat komt omdat kleinere regenputten droog staan, dus wordt leidingwater gebruikt voor de tuin en om kinderbadjes te vullen."

Onpopulair

"Niet doen", waarschuwt professor Willems. "Eigenlijk zou je wat aan de prijszetting van het drinkwater moeten doen: een gewoon tarief voor wat je normaal als gezin verbruikt, en alles daarboven een stuk duurder. Zodat mensen twee keer nadenken vooraleer ze het zomaar over hun gazon laten lopen. Soms ben je als overheid verplicht om dit soort onpopulaire maatregelen te treffen. Dat heet dan verantwoordelijkheid nemen."

Als er een droge zomer komt, zal die volgens Willems gepaard gaan met een extra piek in het waterverbruik. "Dat is dan wel deels een corona-effect: deze zomer gaan we niet op reis en blijven we in eigen land. Dat zal zich laten voelen.”