Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisZiekteverzuim

Covid-19 zorgt voor ongekende piek in kortstondig ziekteverzuim

Applaus voor de zorgverleners van het UZ Antwerpen. Vooral in de zorgsector was - logischerwijs - de personeelsuitval groot.Beeld Photo News

De eerste drie maanden van 2020 ging 4,5 procent van de werkdagen op onze Belgische arbeidsmarkt verloren aan kortstondig ziekteverzuim. In maart, toen het coronavirus snel uitbreidde in ons land, piekte het kort ziekteverzuim zelfs tot 5,8 procent. Dat is maar liefst 70 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Bij arbeiders en in grote ondernemingen werden de meeste korte afwezigheden opgetekend. Vooral in de zorgsector ligt het cijfer opvallend hoog: 10 procent van de arbeidsdagen werd er door kort ziekteverzuim niet gepresteerd. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van zo’n 32.000 werkgevers uit de privésector door hr-dienstenbedrijf Acerta.

Els Meersseman van Acerta: “De piek aan kortstondig ziekteverzuim die we in maart overal zien, is in de zorg het hoogst. Net wanneer een sector zijn mensen het meeste nodig heeft, ziet die hen jammer genoeg meer uitvallen. Dat er bij heel veel activiteit en toegenomen werkdruk meer mensen ziek worden, is op zich niet vreemd. Bovendien was er in het begin niet genoeg beschermingsmateriaal voor het zorgpersoneel. 

“We moeten er wel lessen uit trekken. Want hoe bescherm je je mensen en hoe wapenen ze zichzelf tegen ziekte, ook wanneer het druk is? Want precies dan, wanneer het werk piekt, zou het ziekteverzuim dat beter niet doen.”