Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisSterftecijfers

Er sterven minder jonge mensen dan gewoonlijk

Vooral jonge mensen in het Gentse straatbeeld, vorige zondag. Mensen onder de 45 jaar lopen op dit ogenblik minder risico om te overlijden dan normaal.Beeld Thomas Nolf

Covid-19 is vooral fataal bij 85-plussers, maar opvallend is dat van de 7.331 slachtoffers er ’slechts’ 22 jonger waren dan 45 jaar. Daardoor zijn er tussen maart en half april minder jonge mensen gestorven dan in jaren zonder corona. ‘Dat komt hoofdzakelijk door de lockdown: er is minder verkeer en er zijn minder verkeersongevallen’, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.

Statbel – België in cijfers – publiceerde gisteren statistieken van het aantal overlijdens tussen 1 maart en 12 april. Daaruit blijkt dat er in die zes weken 18.479 mensen zijn gestorven, wat aanzienlijk meer is dan vorig jaar (13.587, +36%) en 2017 (12.751, +44,9%) en ook meer dan in 2018 (16.073, +15%) toen ons land kreunde onder een heel lange griepperiode. Er is duidelijk sprake van een oversterfte, die vooral uitgesproken is bij de 75-plussers. Dat is een duidelijke invloed van Covid-19: van alle dodelijke slachtoffers is ruim 95% ouder dan 65 jaar. Corona maakt uitzonderlijk slachtoffers in de jongste leeftijdscategorieën: eind maart bezweek een 12-jarig meisje aan Covid-19 en daarnaast vielen er nog 21 slachtoffers tussen 24 en 44 jaar.

Dat maakt dat slechts 0,3% van alle coronaslachtoffers jonger is dan 45 jaar. “Het was vrij snel duidelijk dat vooral oudere mensen bezwijken aan de gevolgen van het virus”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Dat is niet bij elk virus het geval. Bij de Spaanse griep van 1918-1919 vielen bijvoorbeeld veruit de meeste doden in de jongere leeftijdscategorieën, echt totaal het omgekeerde van wat we nu zien.” 

Volgens Statbel stierven tussen 1 maart en 12 april in totaal 327 mensen jonger dan 45 jaar en dat is een daling met 11,1% ten opzichte van vorig jaar en zelfs met 19% in vergelijking met 2018. Bizar toch: er zijn nu minder jonge doden dan in jaren zonder corona.

Minder verkeersongevallen

“Eerst even aanstippen dat 2018 een uitzonderlijk lang en zwaar griepseizoen was. Een gemiddeld griepseizoen duurt 8 tot 9 weken, toen hield de epidemie wel 15 weken aan, wat zeer uitzonderlijk was en ook meer levens heeft gekost dan gewoonlijk”, zegt Van Gucht. “Sinds half maart zitten we in een lockdown en dat verklaart waarom het totale aantal doden is gedaald bij jonge mensen. Jongeren sterven uitzonderlijk aan Covid-19 en hebben nu ook minder gelegenheid tot risicogedrag. Er zijn vooral minder verkeersongevallen, omdat de gelegenheid om van feest naar feest te trekken, ontbreekt. Er zijn ook geen straatraces.”