Videospeler inladen...

SP.A pleit voor "nieuw sociaal contract" na corona: spanning tussen economie en sociaal leven centraal op 1 mei

Op een bijzondere Dag van de Arbeid pleit de SP.A voor een "nieuw sociaal contract" na de coronacrisis, met meer bijdragen van de grote vermogens. In andere 1 mei-toespraken staat dan weer de spanning centraal tussen de snelle heropstart van de economie en het uitblijven van het sociaal leven. "Dat moet omgekeerd", vindt de uiterst linkse PVDA, terwijl MR-premier Sophie Wilmès die tegenstelling tegenspreekt.  

1 mei leek dit jaar wel een dag eerder te vallen. Gisteren kwam de partij PVDA al met een livevideo op sociale media, de SP.A verspreidde een videoboodschap, en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken pleitte voor een coronapremie voor wie blijft werken.

Ook vandaag, op het echte Feest van de Arbeid, zullen de gebruikelijke vieringen er wat anders uitzien door de coronacrisis. Alle digitale middelen worden uit de kast gehaald. 

Nieuw sociaal contract

Zo pakt SP.A-voorzitter Conner Rousseau uit met een statige, bijna koninklijke, online 1 mei-toespraak. Wordt zijn Instagramnaam "kingconnah" nog toepasselijker?

In de toespraak pleit Rousseau voor een "nieuw sociaal contract", een "new social deal". De sociale zekerheid die na de Tweede Wereldoorlog op gang kwam, moet een nieuwe impuls krijgen, bepleit hij. 

Concreet becijferd zijn de voorstellen niet, maar het gaat onder andere om meer "bijdragen naar vermogen". Daarnaast noemt Rousseau meer investeringen in openbaar vervoer, energiezuinige woningen, het wegwerken van de files, betaalbare geneesmiddelen en meer sociale bescherming voor flexijobbers. "Oude vormen van politiek" en "onnozele ego's en veto's" wil de jonge partijvoorzitter achterwege laten. 

Bekijk hier de 1 mei-toespraak van SP.A-voorzitter Conner Rousseau:

Videospeler inladen...

Coronataks

In andere 1 mei-toespraken staat de spanning centraal tussen de heropstart van de economie en de pauzeknop die nog even ingedrukt blijft voor ons sociaal leven. Maandag starten verschillende bedrijven weer op, maar behalve dat we met twee kennissen buiten mogen sporten, zit een versoepeling van ons sociaal leven er nog niet meteen in.

De voorzitter van de uiterst linkse partij PVDA Peter Mertens zegt dat "het sociale leven in quarantaine wordt gehouden". "We zullen sneller onze baas terugzien dan onze familie en onze vrienden. Ik mag gaan shoppen, maar mijn petekind mag ik niet zien, tenzij ik afspreek in de Hema. Dat is toch absurd?" 

Bekijk hier de 1 mei-toespraak van PVDA-voorzitter Peter Mertens:

Videospeler inladen...

De financiële put die de crisis slaat, zo benadrukt Mertens, mag na de crisis niet gedicht worden door de "lageloners die de samenleving doen draaien, zoals vrachtwagenchauffeurs, rekkenvullers en poetshulpen". Hij pleit daarom voor een "coronataks" van 5 procent op de vermogens boven de 3 miljoen euro. Dat moet in totaal 15 miljard euro opleveren. 

Veiligheid

Daarnaast wil de partij meer aandacht voor veiligheid op het werk. Ze vragen dat de gids met veiligheidsvoorschriften die minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft opgesteld "verplicht" wordt, en dat er meer sociale inspectie is om die veiligheidsmaatregelen te controleren. Werkgeversorganisaties nemen het niet nauw met die regels, gelooft Mertens.

Andere voorstellen van de partij zijn om de gezondheidszorg terug op het federale niveau te brengen, en ook het minimumloon van 14 euro per uur staat opnieuw in de kijker. 

Valse tegenstelling

Ook de Franstalige liberalen van de MR hielden een blitse 1 mei-conferentie op Facebook. De premier Sophie Wilmès van MR en de voorzitter Georges-Louis Bouchez hielden er een toespraak.

We kunnen niet blijven zitten met die 9 ministers van Gezondheid, waarvan zes Franstalige

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van MR

Ook zij zien in de coronacrisis een teken dat "het nog mogelijk is om dingen samen te doen in België". "We kunnen niet blijven zitten met die 9 ministers van Gezondheid, waarvan zes Franstalige", zei Bouchez. De MR staat bekend als een partij die belang hecht aan het federale niveau en benadrukt nu nog eens die nood aan een "sterk België". 

De tegenstelling die de PVDA oproept tussen "patrons" (werkgevers) en de gezondheid van werknemers, vindt premier Wilmès dan weer onterecht. "Het is in het belang van werknemers én werkgevers om de veiligheidsrichtlijnen na te leven. Wie hierin een teken ziet dat alles voor de economie gedaan wordt, vergist zich sterk. De economie en het sociale, de economie en de mens, dat zijn geen tegenstellingen." 

Bekijk hier de conferentie van de MR: 

"Voor" en "na" corona

Waar alle linkse partijen én de MR het over eens lijken, is dat er een wereld "voor" en "na" corona zal zijn. De MR werkt aan een "pact voor een nieuwe samenleving", zei Bouchez. Dat blijft nog vaag, maar er zou een sociaal luik aan zitten dat iedereen "de noodzakelijke bestaanszekerheid" moet geven. 

Ook de Franstalige socialisten van de PS verwijzen naar dat verschil "voor" en "na" corona, maar vullen dat vermoedelijk wel anders in. "Vandaag verdient een groot deel van de mannen en vrouwen die instaan voor onze gezondheid, onze veiligheid, onze voorzieningen, nauwelijks 12 euro per uur", zegt PS-voorzitter Magnette in een Facebookvideo. "Dat kan niet blijven duren." En ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci roept op om het "beter te doen na corona". Zij pleit in een video voor een "solidaire lente". 

Bekijk hier de Facebookvideo van de PS: 

Bekijk hier het interview met SP.A-voorzitter Rousseau in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen