Bevroren lekkers: 3 gezonde recepten met diepvriesfruit
Is diepvriesfruit even gezond als vers fruit? Het is een vraag waar al vaker discussies over ontstonden. Al lijkt het antwoord vrij simpel: jazeker. Diëtiste Sanne Mouha geeft uitleg en vergelijkt de prijzen van vers en diepvriesfruit in verschillende supermarkten. Zin om in de keuken aan de slag te gaan met wat heerlijk diepvriesfruit? Wij verzamelden alvast enkele receptjes als inspiratie. Meer tips vind je in Mijnthuisblijfgids.
1. Frozen yoghurt met zelfgemaakte crumble
Wat heb je nodig:
Voor de crumble:
- 200 g boter
- 300 g bloem
- 175 g suiker
- snufje zout
- 500 g gemengde rode vruchten (diepvries)
Voor de frozen yoghurt:
- 200 ml yoghurt op Griekse wijze
- 100 g suiker
- 8 g vanillesuiker
- 200 ml room (30% vet)
Zo maak je het:
Stap 1: Meng in een kom de yoghurt met de suiker en de vanillesuiker en roer tot de suiker is opgelost.
Stap 2: Klop de slagroom in een kom stijf en schep onder het yoghurtmengsel. Schenk het in een diepvriesdoos en laat het in de diepvries in 4 uur bevriezen. Roer het mengsel elk halfuur met een vork om, zodat de ijskristallen breken.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de boter in kleine stukjes. Meng de bloem, een snufje zout en de suiker door elkaar. Voeg beetje bij beetje de klontjes boter toe en blijf mengen tot je broodkruimels krijgt.
Stap 4: Vet een ovenschaal in met boter. Vul met het diepvriesfruit en strooi er de deegkruimels over. Zet 40 minuten in de oven tot de crumble bruin is en het fruit bubbelt. Serveer de crumble met een bolletje yoghurtijs.
1. Chiapudding
Voor 2 porties:
- 4 eetlepels chiazaad
- 200 ml sojadrink, amandel- of kokosdrink, of melk
- 2 kl hagelslag
- 2 handjes diepvriesfruit
Zo maak je het:
Stap 1. Meng het chiazaad met hagelslag en de melk of sojadrink. Laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
Stap 2. Laat het diepvriesfruit ontdooien of was en snijd het verse fruit. Gedroogd fruit wordt een beetje sappiger als je het laat weken in bijvoorbeeld fruitsap. Verdeel over de chiapudding.
Je kan ook fruitconserven op eigen nat gebruiken. Niet op siroop, want daar is het suikergehalte te hoog.
3. Gezonde ijsjes
Benodigheden:
- Fruit naar keuze (bijvoorbeeld kiwi, aardbei, mango of rode & zwarte bessen)
- 60 ml water, snijplank en mes, blender, staafmixer of keukenmachine, ijsvormpjes met deksel of losse stokjes.
Zo maak je het:
Stap 1. Voor het maken van bijvoorbeeld mango ijs kan je vers fruit gebruiken of mangoblokjes uit de vriezer. Doe het fruit in de blender en mix het totdat het gietbaar is. Verdun het gepureerde fruit met water. Omdat mango van nature al een zoete vrucht is, hoeft er geen suiker bij. Mocht je dit wel willen, dan kan je het ijs zoeter maken door siroop, honing of een klein beetje suiker toe te voegen.
Stap 2. Giet de mix in de ijsvormpjes.
Stap 3. Vries de gevulde vormpjes dan alvast 30 minuten tot een uur in en steek daarna de stokjes erin.
Stap 4. Haal ze na 4 tot 12 uur uit de vriezer (even checken of ze hard bevroren zijn), houd ze onder warm water om het ijs uit de vormpjes te krijgen et voilá: je kan genieten van een zelfgemaakt waterijsje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
De ene na de andere voedseltrend ging het voorbije jaar viraal dankzij videoplatform TikTok. Koken is er zelfs zo’n hit, dat de makers van de app in maart 2022 ‘TikTok Kitchen’ lanceren: een delivery service die de hotste Tiktok-foodtrends aan huis bezorgt. Helaas enkel in Amerika, dus hier zal je je virale hap nog zelf in elkaar moeten boksen. Wij lijsten 6 recepten op. -
-
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
-
Mijnenergie
Is de stroom van jouw zonnepanelen deze lente en zomer weer wat meer waard?
Energieleveranciers betaalden nog nooit zo weinig voor de stroom van jouw zonnepanelen. In april moet de consument vrede nemen met gemiddeld 3 eurocent per kilowattuur. Bij een doorsnee verbruik betekent dat een habbekrats van 64,86 euro voor een volledige jaargang. Met de dagen met de meeste zonneschijnuren in aantocht mag het voor elke prosument wel iets meer zijn. Mijnenergie.be gaat na of die hoop gerechtvaardigd is. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
-
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
Zorgt de smaak van boerenkool ervoor dat u een grimas van afkeuring trekt? U bent niet alleen: onderzoekers hebben foetussen een huilende uitdrukking zien trekken wanneer zij in de baarmoeder aan de hippe groente worden blootgesteld. -
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)