Direct naar artikelinhoud
CoronaExitstrategie

150.000 tot 300.000 mensen weer aan de slag: hoe veilig is dat?

De Volvo-vestiging in Gent. Het bedrijf heeft de nodige aanpassingen gemaakt om de afstand tussen zijn werknemers te respecteren.Beeld BELGA

Vandaag wordt een belangrijke stap gezet in de exitstrategie van ons land: tussen de 150.000 en 300.000 werknemers gaan weer aan de slag. Volgens de vakbonden is dat niet zonder gevaar.

De Belgische industrie drukt vandaag de startknop in. Maar de opstart, na de gedwongen lockdown, zal niet meteen op volle kracht gebeuren. Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) maakt de vergelijking met de eerste schooldag. “De werknemers komen in een nieuwe realiteit terecht, met andere werkomstandigheden en nieuwe richtlijnen. De ondernemers zijn hier klaar voor.”

Lees ook: ‘Nooit gedacht dat ik mijn collega’s zo hard zou missen’

Dat is ook de mening van Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Voka. “Meer dan 90 procent van de bedrijven is klaar om de activiteiten op te starten of gevoelig op te voeren.” En dat is geen dag te vroeg, althans in economisch opzicht. De coronacrisis zorgt voor een wekelijkse economische schade van 2,4 miljard euro, blijkt uit berekeningen van het VBO – oftewel 0,55 procent van het bruto binnenlands product.

Tegelijkertijd voelen heel wat werknemers een zekere onwennigheid, zegt Kris Van Eyck, ACV-verantwoordelijke voor welzijn op het werk. “Ze zijn bang voor hoe de beschermingsmaatregelen in de praktijk uitgevoerd zullen zijn. Bij de grote ondernemingen zal dat vast wel in orde zijn, want zij hebben er ook alle belang bij dat alles vlot loopt. Maar bij de kleine bedrijven zijn de beschermende maatregelen niet altijd even makkelijk te nemen.”

Angst voor chaos

Van Eyck zegt dat de inspectie voor Toezicht op het Welzijn op het Werk met amper 140 inspecteurs niet opgewassen is tegen haar taak om alle bedrijven te controleren. “We staan alvast klaar om alle vragen van verontruste werknemers op te vangen, en waar nodig de inspectie erop af te sturen. We dringen ook aan op harde maatregelen waar de veiligheid niet gegarandeerd is. Er is nu geen tijd meer voor advies. Het virus wacht ook niet, maar slaat meteen toe.”

De sociale partners hebben een ‘generieke gids’ opgesteld die als leidraad moet dienen, opdat de bedrijven uit de niet-essentiële sectoren veilig kunnen heropstarten. Die gids omvat richtlijnen omtrent hygiëne op het werk, veiligheidsvoorschriften, enzovoort.

Daarnaast werd per sector ook een rist protocolakkoorden afgesloten. “Dat liep bij de een al vlotter als bij een ander”, zegt Gina Heyrman van het ABVV. Zo werd in de bouwsector het protocolakkoord alleen door het ABVV ondertekend. Een breekpunt was het transport van de arbeiders naar de werven. In bestelwagens kan moeilijk plexiglas geplaatst worden tussen de zitjes, en dus moet het met een mondmasker. 

Heyrman: “Eerlijk gezegd hou ik een beetje mijn hart vast. Mensen zullen duidelijkheid willen, en ik vrees eerder voor chaos.” Dat is nochtans nergens voor nodig, meent Danny Van Assche van zelfstandigenorganisatie Unizo. “De bedrijven die voorheen doorgewerkt hebben, deden ook alles om hun werknemers te beschermen. Dat zal nu niet anders zijn.”

Faillissementen

Er zijn de voorbije 24 uur slechts 77 nieuwe ziekenhuispopnames gemeld in ons land. De cijfers blijven dus gunstig evolueren. “Zowat 40 procent van de economie in de private sector lag plat door de coronamaatregelen”, zegt Pieter Timmermans. “We hopen dat dit tegen het einde van deze week nog maar zo’n 30 procent is. En als de winkels en handelszaken vanaf 11 mei weer open mogen, zetten we weer een belangrijke stap.”

Timmermans hoopt dat tegen eind mei zo’n 80 procent van de capaciteit in de economie weer draait. Uit onderzoek van de Economic Risk Management Group (ERMG) dreigt het gevaar van faillissement bij 9 procent van de bedrijven. In sommige sectoren, zoals de horeca, is dat zelfs tot 30 procent.