Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Scholen die lessen en opvang niet kunnen combineren, kunnen heropstart herbekijken

Vandaag zijn de klaslokalen nog leeg. Vanaf 15 mei wordt het onderwijs gedeeltelijk herstart.Beeld Photo News

Scholen die een gedeeltelijke heropening niet kunnen combineren met de opvang van andere leerlingen en het afstandsonderwijs, kunnen samen met hun gemeentebestuur een andere oplossing uitwerken. De Vlaamse ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hebben daarover een akkoord gesloten. Wanneer er geen oplossing gevonden wordt, kan de school haar heropstart herbekijken.

De scholen voorzien al sinds het begin van de coronacrisis opvang, onder andere voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Sinds deze week kunnen ook ouders die opnieuw buitenshuis moeten gaan werken en geen veilig opvangalternatief hebben, aankloppen bij de school van hun kinderen. 

Vanaf 15 mei komt daar de gedeeltelijke heropening voor een aantal leerjaren bij. Vooral in de lagere scholen dreigt de combinatie met opvang en afstandsonderwijs moeilijk te worden. Scholen die dit moeilijk kunnen organiseren, kunnen daarom in samenspraak met hun gemeentebestuur bijkomende en haalbare oplossingen uitwerken, zo hebben ministers Weyts, Somers en Beke beslist.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Wanneer het eigen personeel en de infrastructuur van de scholen niet volstaat, kunnen andere opvangalternatieven bekeken worden. De Vlaamse regering voorziet de nodige financiering: lokale besturen die moeten instaan voor noodopvang krijgen daarvoor 30 euro per kind per dag, zo verduidelijkte minister Somers in het Vlaams Parlement.

Wanneer er zo nog geen oplossing gevonden wordt, zal de school haar heropstart herbekijken. Zo kunnen er bijvoorbeeld voor minder leerjaren fysieke lessen georganiseerd worden.

“Het moet haalbaar blijven voor de scholen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “De scholen krijgen veel taken toebedeeld, maar hun eerste taak blijft kwaliteitsvol lesgeven. We doen het maximaal mogelijke, maximaal veilig.”