De explosie veegde een gebied van zo'n 2.000 vierkante kilometer aan bomen van de kaart.
Volledig scherm
De explosie veegde een gebied van zo'n 2.000 vierkante kilometer aan bomen van de kaart. © CYD

Eindelijk een verklaring gevonden voor ‘grootste inslagproces in de geschiedenis’

Meer dan een eeuw geleden vond in Toengoeska (Siberië) een enorme explosie plaats: de Toengoeska-explosie of Grote Siberische explosie. De oorzaak? Wellicht een meteoriet, alleen werd de inslagkrater nooit teruggevonden. Met hun nieuwe studie, gepubliceerd in het vaktijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, denken enkele onderzoekers het mysterie eindelijk opgelost te hebben.

6 reacties

  • Stefan Janssen

    4 jaar geleden
    Zeer goede observatie Petra Peeters!!! De bomen waren geveld alsof er vanuit een centraal punt een drukgolf was geweest. Je kan de foto's ervan online vinden. En waarom vertoonden die bomen erna radioactiviteit?
  • Eveline Van den Hout

    4 jaar geleden
    In feite weet men het nog altijd niet : misschien een ontplofte UFO ?
  • Petra Peeters

    4 jaar geleden
    Hmm... Een drukgolf zou dan een streep moeten veroorzaken van o.gevallen bomen. Hoe was de verspreid van de omgevallen bomen?
  • Veronica Voorhelst

    4 jaar geleden
    Er is een theorie die zegt dat de meteoriet in de lucht ontploft en verpulverd is. Net zoals in tcheljabinsk.
  • Gert Roelandt

    4 jaar geleden
    Hoe groot zou de impact geweest zijn indien deze meteoriet wel was neergestort? Dat kan men toch berekenen?
  1. Neurologische aandoeningen zijn wereldwijd belangrijkste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”
    3

    Neurologi­sche aandoenin­gen zijn wereldwijd belangrijk­ste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”

    Neurologische aandoeningen zijn nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en invaliditeit wereldwijd meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een nieuwe studie in The Lancet Neurology genaamd de ‘Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factor Study (GBD) 2021'. In 2021 leefden er maar liefst 3 miljard mensen op aarde met een neurologische aandoening tonen de nieuwe cijfers. “Het is belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat hersengezondheid beter wordt begrepen, gewaardeerd en beschermd”
  2. Unieke kans voor sterrenkijkers: “Deze superheldere ster zie je maar één keer in je leven en is zo weer weg”
    PREMIUM

    Unieke kans voor sterrenkij­kers: “Deze superhelde­re ster zie je maar één keer in je leven en is zo weer weg”

    Kijk je ’s nachts graag verwonderd omhoog, dan zie je binnenkort mogelijk iets dat je wellicht maar één keer in je leven zal meemaken. Als de berekeningen van astronomen kloppen, kan je met het blote oog een nieuwe heldere ster zien aan onze hemel. Eentje die net zo fel zal schijnen als de bekende Poolster. Maar je moet snel zijn, want algauw verdwijnt ze terug in de duisternis. Waar komt die ster vandaan? Wanneer, waar en hoe lang is ze te zien? Wetenschapsjournalist Martijn Peters licht toe.