Het sluiten van scholen en verbieden van massabijeenkomsten heeft volgens het onderzoek meer effect dan thuisblijven of winkels sluiten.
Volledig scherm
Het sluiten van scholen en verbieden van massabijeenkomsten heeft volgens het onderzoek meer effect dan thuisblijven of winkels sluiten. © Reuters/PhotoNews/VTM/LSI

Maatregel per maatregel onderzocht: wat had écht effect op indammen virus?

Wetenschappers hebben voor dertig Europese landen onderzocht welke maatregelen écht effect hadden om het coronavirus in te dammen. Het sluiten van scholen bleek het meest effectief. Winkels en bedrijven dicht doen helpt veel minder om virusverspreiding tegen te gaan. Behalve dan de sluiting horeca en de vrijetijdssector.

14 reacties

  • Jan Mertens

    4 jaar geleden
    De maatregelen welke men oplegt zijn niet wetenschappelijk-bewezen-effectief. Deze studie is een poging daartoe. De reglementen zijn wat de virologen denken goed te zijn. Het ene land kijkt het af van het andere. Dit is niet wetenschappelijk. Blijf in uw kot zou volgens deze studie géén verschil maken. Toen men in lang vervlogen tijden mensenoffers bracht aan de weergoden, wilde men ook niet geloven dat dat niet hielp. Daarvoor dient de échte wetenschap.
  • Jan Van de Velde

    4 jaar geleden
    Goedkope uitleg achteraf waar niemand iets aan heeft. Blijf in uw kot en uit elkaars buurt is het meest voor de hand liggend ALGEMEEN principe. Het sluiten van de scholen is maar één van de concrete toepassingen daarvan, het sluiten van sommige bedrijven een andere.
  • Godot Lilly

    4 jaar geleden
    Kijk eens aan: Het sluiten van scholen bleek het meest effectief. ik herinner me jambon en weyts nog, niet zo lang geleden: sluiting scholen is geen sprake van ... winkels gewoon openhouden met maatregelen is in t vervolg ook goed.
  • Tom Cuyt

    4 jaar geleden
    Het is toch normaal dat eerdere maatregelen meer effect kunnen hebben dan latere. Maw indien de volgorde van de maatregelen anders was geweest was het resultaat waarschijnlijk ook anders. Verder hebben mensen ook hun gedrag aangepast tegelijk met de eerste maatregelen (maar onafhankelijk vd maatregelen) weinigen hebben hun gedrag een maand later nog aangepast. Dit had ook een versterkend effect op de eerste maatregelen...
  • George Verbeek

    4 jaar geleden
    Pure logica dat scholen de grote incubators zijn. Eindelijk wordt het eens gezegd want er waren eerder heel wat theorietjes dat scholen voor niks werden gesloten.