UA-rector Herman Van Goethem pleit voor officiële feestdag op 8 mei

Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen en geschiedkundige, wil dat 8 mei een officiële feestdag wordt. Op 8 mei 1945, precies 75 jaar geleden dus, kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt opvallend weinig herdacht in vergelijking met het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november. Onder meer in Borsbeek, Lier en Breendonk waren er wel herdenkingen.

Het is vandaag exact 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Toch valt het op dat er maar weinig herdenkingen gehouden worden in ons land. We worden natuurlijk geplaagd door het coronavirus, maar ook zonder dat virus zou het aantal plechtigheden beperkt zijn.

Er gaan dan ook stemmen op om van 8 mei een officiële feestdag te maken met grote herdenkingsceremonieën en toespraken, zoals ook gebeurt op 11 november om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

 

Het heeft te maken met de Vlaamse kwestie. Maar we zijn nu 75 jaar verder.

Herman Van Goethem

"Het is vandaag precies 75 jaar geleden, de val van het nationaal-socialisme, de triomf van de democratie en de mensenrechten, de basis van onze rechtsstaat en er is niks", stelt Herman Van Goethem verbouwereerd vast. "Dat heeft te maken met de Vlaamse kwestie, de problematiek van de repressie na de oorlog en zo voorts, kortom een moeilijke verwerking van de oorlog. Maar nu zijn we 75 jaar verder. Nu zouden we de Tweede Wereldoorlog toch op een goede manier mogen herdenken."

 

Gevallen vliegeniers

Hier en daar werden er wel bloemenkransen gelegd of klokken geluid in de provincie Antwerpen. Dat was onder andere het geval in Borsbeek, Lier en Breendonk.

In Borsbeek hadden ze nog meer plannen, maar die werden geannuleerd wegens het coronavirus: "Normaal gingen we ook een monument onthullen in het fort van Borsbeek", vertelt burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek). "Daar ging een gedenkplaat komen voor de gevallen vliegeniers van de geallieerden die neergehaald werden en tijdelijk in het fort begraven werden." 

Meest gelezen