Archiefbeeld.
Volledig scherm
Archiefbeeld. © ANP

Week regen bracht weinig soelaas: twee derde van Vlaanderen heeft tot zeer lage grondwaterstanden, vroegste captatieverbod ooit is “trieste primeur”

De grondwaterstanden staan op 64 procent van de locaties in Vlaanderen op een laag tot zeer laag peil voor de tijd van het jaar, zo blijkt uit het maandelijkse rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De situatie is nu vergelijkbaar met de toestand van mei vorig jaar, toen er op 68 procent van de meetplaatsen een lage tot zeer lage waterstand was. Het leidt tot een “trieste primeur”, zegt de Vlaamse overheid: het vroegste verbod ooit om water op te pompen uit tien Antwerpse stroomgebieden.

14 reacties

  • Pieter De Ruyter

    4 jaar geleden
    @ Nico Ballet,stilstaand water wordt de ideale kweekvijver voor een muggenexplosie.Bovendien zou dat water zeer snel verdampen.
  • fons van loon

    4 jaar geleden
    Er is gewoon veel meer waterverbruik dan vroeger!Ook de ruilverkavelingen zijn een drama ,de akkers zijn speciaal ontworpen en aangelegd om het water zo snel mogelijk af te voeren,en tegelijkertijd zijn er diepe putten geboord om direct beginnen te sproeien!,slecht grondbeheer en aanleg zijn de boosdoener!de neerslagval is er niks veranderd
  • Marco Maerten

    4 jaar geleden
    Velen hebben blijkbaar niet door dat de oorzaak klimaatverandering is. Sinds 1980 is Belgie 2°c warmer geworden=meer verdamping. Neerslag op kortere tijd en langere droogteperioden. Dit was 1 van de talloze waarschuwingen die milieubewegingen 30 jaar geleden al aangaf.Deze klimaatschok is trouwens niet natuurlijk,normaal zaten we nu in het maunder minimum wat t° betreft.
  • Paul Boutsen

    4 jaar geleden
    Lap weer een reden om de prijs van het water op te slaan,...om wachtbekkens te bouwen die er nooit gaan komen en waarvan het geld in de zakken van de steden, gemeenten en politieke aandeelhouders van de watermaatschappijen zal verdwijnen.
  • Raoul Rouma

    4 jaar geleden
    Wachtbekkens, nooit van gehoord zeker. Rijk worden zonder inspanning noem ik het. Mijn gebuur is al een week aan het pompen omdat het grondwater te hoog staat om een zwemdok te bouwen en dit op een grond waar de keuterboertjes bij gebrek aan water enkel asperges konden kweken in het verleden.