Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Twee verdachten van moord op zwarte Amerikaanse jogger na lang treuzelen toch aangeklaagd

Burgerrechtenactivisten spraken van een ‘hedendaagse lynchpartij’.Beeld AP

Na lang treuzelen heeft de politie in de Amerikaanse staat Georgia twee blanke mannen opgepakt die een zwarte jogger, Ahmaud Arbery, hebben doodgeschoten. De zaak heeft veel stof doen opwaaien in de Verenigde Staten.

De 64-jarige Gregory McMichael, een voormalige politieagent, en zijn 34-jarige zoon Travis kregen te horen dat zij voor de rechter moeten verschijnen op verdenking van moord. Het incident speelde zich al twee maanden geleden af, maar de autoriteiten weigerden een aanklacht in te dienen tegen de twee mannen. Er werd beweerd dat zij de 25-jarige Arbery hadden aangezien voor een inbreker.

Twee aanklagers trokken hun handen af van de zaak, omdat zij met de voormalige politieagent hadden samengewerkt.

De weigering van de autoriteiten om de twee voor de rechter te brengen, lokte een storm van verontwaardigde reacties uit binnen de zwarte gemeenschap. Burgerrechtenactivisten spraken van een “hedendaagse lynchpartij”. Onder druk van de protesten besloot een derde openbaar aanklager de zaak voor te leggen aan een jury. Die kreeg de vraag voorgelegd of McMichael en zijn zoon zouden moeten worden aangeklaagd. 

Er was echter geen houden meer aan toen eerder deze week videobeelden opdoken van het incident. Daarop is te zien hoe Arbery bezig is met zijn rondje hardlopen, als hij de witte truck van de McMichaels passeert. Nadat Arbery even achter de truck uit het beeld verdwijnt, volgt een worsteling, waarbij de dodelijke schoten worden gelost. McMichael verklaarde later dat hij Arbery probeerde te stoppen omdat hij aan het signalement van een inbreker voldeed.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zei dat hij bij het zien van de beelden waarop Arbery “in koelen bloede wordt doodgeschoten” het gevoel kreeg alsof hij voor zijn ogen zag “hoe iemand wordt gelyncht”. 

De afgelopen jaren hebben zich herhaaldelijk incidenten voorgedaan waarbij ongewapende zwarten door de politie of burgers werden doodgeschoten. In de stad Ferguson in Missouri braken in 2014 rellen uit die dagen duurden nadat een politieman een 18-jarige zwarte jongen had doodgeschoten.