© Action Images via Reuters

Premier League kan ten vroegste op 1 juni herstarten: Britse regering verbiedt tot dan alle sportwedstrijden

Als de Premier League het seizoen wil heropstarten, zal dat ten vroegste 1 juni kunnen gebeuren. Tot dan heeft de Britse regering alle professionele sportactiviteiten, ook achter gesloten deuren, verboden.

Vincent Van Genechten

De regering stelde maandag een stappenplan voor om uit de lockdown te komen. In een tweede fase, die ten vroegste 1 juni in werking treedt, is er weer plaats voor culturele- en sportactiviteiten achter gesloten deuren. Het is weliswaar de intentie van de regering om sportwedstrijden zonder publiek vanaf 1 juni toe te laten.

“Maar alleen als er dan voldoende vooruitgang is geboekt in de strijd tegen de verspreiding van het virus en voldoende beperkende maatregelen opgeheven kunnen worden.”

Events met een beperkt publiek weer toelaten is voor een derde stap en ten vroegste voor 4 juli. “Maar afhankelijk van de mogelijkheid om voldoende afstand te kunnen nemen, zullen bepaalde locaties ook dan nog gedeeltelijk of volledig gesloten moeten blijven.” Plaatsen die veel volk aantrekken, zoals sportstadions, weer open stellen, zal pas “veel later” gebeuren. “Als het aantal besmettingen met het coronavirus significant is afgenomen en mogelijk pas als er een vaccin of doeltreffend medicijn is.”

De clubs uit de Premier League zitten maandag opnieuw samen om “Project Restart” te bespreken. De competitie werd op 13 maart stopgezet, met nog 92 wedstrijden op de teller. De eersteklassers hopen in juni weer te kunnen hervatten. Waarschijnlijk wordt maandag gestemd over hoe spelerscontracten die op 30 juni verlopen - en dus voor het einde van het voetbalseizoen - moeten worden afgehandeld. Een heikel punt op de vergadering is de discussie over waar de resterende wedstrijden afgewerkt kunnen worden. Verschillende clubs uit de onderste regionen van de Premier League zijn er niet mee akkoord om dat op neutraal terrein te doen. Zij vrezen een concurrentienadeel zonder thuiswedstrijden.

De rugbyfederatie besliste om ten vroegste in juli weer te spelen, net als de cricketbond. De Britse paardensportorganisatie had gehoopt deze maand weer wedrennen te kunnen organiseren, achter gesloten deuren, maar ziet dat plan nu door de neus geboord.

12 juni?

Volgens de krant ‘The Times’ steunt de Britse regering het voorstel om de wedstrijden, die momenteel wegens de coronacrisis stilliggen, vanaf 12 juni te hervatten achter gesloten deuren.

‘The Times’ meldt dat het de bedoeling is om tot eind juli dagelijks drie tot vier wedstrijden in de Premier League en de Championship op verschillende tijdstippen af te werken. De mogelijke competitiehervatting zal sowieso gepaard gaan met stevige gezondheidsmaatregelen, schrijft de krant.

Het is ook het plan om nagenoeg alle wedstrijden live (en meestal gratis) op televisie uit te zenden, iets wat in Engeland tegen de traditie ingaat. Op die manier kunnen de fans, die niet in de stadions welkom zijn, de duels thuis volgen. De vrees bestaat dat anders te veel supporters de wedstrijden in groep zullen bekijken.

© AFP

Niet op neutraal terrein

De Engelse clubs willen hun seizoen toch niet afwerken in neutrale stadions. Dat verkondigde de CEO van de Premier League, Richard Masters, maandag in een videoconferentie met de Britse pers. De Britse regering maakte eerder op de dag voorzichtig de weg vrij om in juni de competitie te hervatten achter gesloten deuren. De voorbije weken werd druk gespeculeerd dat dat op enkele neutrale terreinen zou zijn, maar dat willen de clubs nu toch niet.

“De clubs verkiezen om hun thuiswedstrijden in eigen huis te spelen, indien mogelijk. Dat lijkt me evident”, begon Masters. “Maar we moeten luisteren wat de autoriteiten ons vertellen. Voor sommige clubs is dit punt belangrijker dan voor anderen. De dialoog gaat voort.”

Vooral de clubs die nog vechten tegen de degradatie zouden ijveren voor wedstrijden in hun eigen stadion. Ze vrezen anders in de eindspurt van de Premier League benadeeld te worden.

“We werken hard aan een oplossing waarin iedereen zich kan vinden”, vervolgde Masters. “We blijven spereken met spelers en trainers. De komende week staan er nog verschillende meetings op het programma.”

Masters gaf echter ook toe dat er gesproken werd over de gevolgen van het definitief stopzetten van de Premier League. “We moeten alle opties openhouden”, besloot hij. Indien de competitie niet hervat zou worden, zou het eindklassement bepaald worden aan de hand van het gemiddelde aantal punten per wedstrijd. Er zouden ook nog steeds ploegen moeten degraderen.

Bij een stopzetting van de Premier League zouden de clubs 870 miljoen euro aan tv-rechten moeten terugbetalen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer