Japanse drukkers van visitekaartjes zitten met handen in het haar

Het traditionele zakelijke Japanse ritueel van de persoonlijke uitwisseling visitekaartjes staat onder druk. Ook hier is een link met de coronapandemie. Om het virus te bestrijden promoot de Japanse regering immers een nieuwe levensstijl. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld.

Japanse gezondheidsexperts hebben recent een aantal aanbevelingen gepubliceerd om het risico op een besmetting met het coronavirus te beperken.

Meishi

Onder meer werd daarbij gevraagd veelvuldig de handen te wassen, het bewaren van de sociale afstand, het organiseren van videoconferenties en het vermijden van verplaatsingen tijdens de piekuren. Maar ook adviseerden de deskundigen dat visitekaartjes – meishi – voortaan online zouden worden uitgewisseld.

Het uitwisselen van visitekaartjes is in Japan een vastgelegd ritueel. Buitenlandse leidinggevenden worden vaak op het hart gedrukt dat ze deze praktijk best adopteren om te vermijden dat ze onbedoeld zakelijke partners of potentiële klanten voor het hoofd zouden stoten.

De regels bepalen dat de visitekaartjes in een speciale kaarthouder – geen portefeuille of jaszak – worden bewaard. De kaarten moeten bij een ontmoeting met de rechterhand worden uitgewisseld. Ten slotte vragen de geplogenheden dat de ontvangen kaart wordt bestudeerd, vergezeld van een conversatie, vaak over de informatie die kan worden gelezen.

‘Mensen zijn afhankelijk van visitekaartjes om contacten uit te wisselen en een gesprek te beginnen,’ aldus Chikahiro Terada, topman van het platform Sansan, gespecialiseerd in het beheer van visitekaarten. ‘De uitwisseling van deze kaarten moet helpen het ijs te breken.’ Terada zegt vanaf juni een cloudplatform voor de uitwisseling van meishi te lanceren.

Efficiëntie

De Japanse zakenwereld handhaaft een aantal traditionele praktijken die vaak als inefficiënt worden omschreven. Door de uitbraak van het coronavirus neemt de druk toe om met een aantal van die gewoontes komaf te maken.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn de ministers de opdracht gegeven een aantal regelgevingen te herzien. Daarbij moest worden bekeken welke omslachtige procedures zouden kunnen worden vereenvoudigd of geschrapt. Dat geldt ook voor het stempelen van papieren documenten met traditionele hanko-zegels.

‘Het coronavirus blijkt de werkcultuur in Japan op veel verschillende manieren te veranderen,’ zegt Jeff Kingston, directeur Aziatische studies aan de Temple University. ‘Er is weliswaar geen sprake van een plotse omschakeling. De pandemie heeft de hervormingen echter wel gevoelig versneld.’

Meer