Direct naar artikelinhoud
Luchtvaartcrisis

Regering wil ‘duidelijk signaal’ van Lufthansa na zware ingreep bij Brussels Airlines

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

Drie federale ministers zullen in de namiddag de vakbonden van Brussels Airlines ontmoeten. De regering voert moeizame onderhandelingen over steun voor de luchtvaartmaatschappij, maar wil nu ‘een duidelijk signaal’ van moederbedrijf Lufthansa over de toekomst van Brussels Airlines.

en

In een reactie zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) dat het sociaal overleg alle kansen moet krijgen en dat gedwongen ontslagen zoveel mogelijk moeten worden beperkt.

“We steunen de werknemers daarin en zullen die boodschap vanmiddag ook rechtstreeks aan hen overmaken tijdens een ontmoeting van de federale regering met de vertegenwoordigers van de werknemers”, zegt De Croo.

De Croo, premier Sophie Wilmès (MR) en minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) zullen de bonden ontvangen. Wilmès noemt de aankondiging over het verlies van mogelijk duizend banen “slecht nieuws voor de werknemers en hun gezinnen, in een context die al zeer onzeker is”.

In regeringskringen valt te horen dat de onderhandelingen met moederbedrijf Lufthansa moeizaam verlopen. Er is nog geen akkoord, en de regering staat in contact met andere betrokken overheden. Lufthansa heeft de Duitse overheid om 9 miljard euro steun gevraagd.

De Croo herhaalt dat hij een “geloofwaardig toekomstplan” wil met voldoende garanties over de rol van Brussels Airlines na de crisis. “Het mag niet enkel een afbouwscenario zijn, er zal ook geïnvesteerd moeten worden. We verwachten een duidelijk signaal van de Duitse moedermaatschappij.”

Eerder vandaag bleek dat er zware besparingen worden doorgevoerd bij Brussels Airlines: één op vier jobs moet er verdwijnen, wat neerkomt op een verlies van 1.000 banen. Bovendien schrapt de maatschappij ruim 20 bestemmingen en moet de vloot het straks met 10 toestellen minder stellen.