Brussels Airlines gaat zware besparingen doorvoeren: “1.000 jobs, 10 vliegtuigen en 22 bestemmingen minder”

De directie van Brussels Airlines heeft zware besparingen aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. In totaal staan zo’n 1.000 jobs op de helling. “Maar we werken al aan alternatieven”, klinkt het aan de onderhandelingstafel. Daarnaast wil de maatschappij het 10 vliegtuigen minder doen en worden “nauwelijks of niet winstgevende” bestemmingen geschrapt.

il

De herstructurering hing al een tijdje in de lucht, maar nu heeft de directie klare wijn geschonken. Door de coronacrisis zit de maatschappij in uiterst slechte papieren en moet het herstructureren om te kunnen overleven. De vakbonden en het personeel vroege al geruime tijd om duidelijkheid. Nu hebben ze die gekregen in de vorm van een drastisch herstructureringsplan.

“De extreem negatieve impact van de coronavirus-crisis op de financiën van het bedrijf en de aanhoudend lage vraag naar vliegreizen dwingen Brussels Airlines om substantiële en noodzakelijke maatregelen te nemen”, klink het in een persbericht.

Concreet

“De totale omvang van het bedrijf, en als gevolg ook haar personeelsbestand, zal 25% kleiner worden.” Nu werken om en bij de 4.200 mensen bij de maatschappij, 1.000 van hen zouden moeten vertrekken. In de mededeling zegt het bedrijf het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum te willen beperken.

Daarnaast gaat de maatschappij 10 vliegtuigen van de hand doen. Concreet zou het gaan om twee toestellen voor langeafstandsvluchten en acht toestellen die Europese bestemmingen aandoen. Daarnaast gaat de maatschappij “niet of nauwelijks winstgevend” routes schrappen of herzien. Volgens VRT wil de maatschappij 24 bestemmingen schrappen.

“De onderneming heeft er alle vertrouwen in dat ze met haar transformatieplan 75% van de tewerkstelling zal kunnen veiligstellen en opnieuw op een rendabele manier zal kunnen groeien zodra de vraag naar vliegreizen zich heeft hersteld tot een niveau van het nieuwe normaal, naar verwachting vanaf 2023.”

Reactie topman: “Nodig om te overleven”

Het jaar was goed begonnen voor Brussels Airlines, “met positieve resultaten op het vlak van aantal passagiers en inkomsten”, zegt CEO Dieter Vranckx. En de maatschappij had een omvangrijk zomeraanbod gepland om een deel van het verloren aanbod van het failliete Thomas Cook België te compenseren. “Maar de coronaviruspandemie treft Brussels Airlines bijzonder hard”, zegt Vranckx nog. “Deze ongeziene crisis heeft onze financiële situatie verslechterd, waardoor we genoodzaakt zijn om substantiële en essentiële maatregelen te nemen. De herstructurering is dringend nodig om de huidige crisis te overleven en in de toekomst structureel winstgevend te worden.”

De vluchten van Brussels Airlines zijn sinds 21 maart opgeschort. De werknemers zijn technisch werkloos.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER