Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Georges Leekens (70) stopt als trainer

Georges Leekens zet definitief een punt achter zijn trainerscarrière.Beeld Jan De Meuleneir / Photo News

Tien jaar geleden werd Georges Leekens (70) voorgesteld als bondscoach van de Rode Duivels. Vandaag zit zijn trainerscarrière erop. ‘Het is mooi geweest’, zegt hij in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

We gaan Georges Leekens niet meer als coach aan het werk zien. “Ik ben 35 jaar trainer geweest en heb schitterende ervaringen meegemaakt: zowel in binnen- als buitenland. Ik heb me bij elke ploeg volledig gesmeten. Maar nu is het genoeg geweest. Ik ga tijd voor mezelf nemen. De laatste tien jaar was ik eigenlijk al eerder technisch directeur dan echt coach”, zegt Leekens ook. 

Volgende week wordt Leekens er 71, een mooie leeftijd om af te ronden, zo vindt hij. “Links en rechts zal ik misschien nog wel wat advies geven, maar trainer zal ik niet meer worden. Ik heb een fantastische tijd meegemaakt. Ik heb in verschillende landen gewerkt, verschillende culturen en religies leren kennen en de kans gekregen om met fantastische mensen samen te werken. Daar blik ik met geweldig veel plezier op terug.”

Leekens laatste avontuur was ééntje bij het Iraanse Tractor Sazi Tabriz, waar hij vorige zomer vertrok. Daarnaast coachte hij ook in onder meer Saoedi-Arabië, Algerije en Tunesië. “Ik heb wel wat beleefd in al die tijd”, vertelt Leekens. “Zo maakte ik als bondscoach van Tunesië de ebola-uitbraak in Afrika mee. Ik weet dus hoe het voelt om een ploeg te coachen tijdens een virus.” Brandend actueel. “Ik zeg het je: het is niet simpel.”  

Beeld BELGA

Ebola

In 2015 deed Leekens met Tunesië mee aan de Africa Cup. “Het toernooi ging in eerste instantie in Marokko doorgaan, maar door die ebola-epidemie vond de Africa Cup dat jaar plaats in Equatoriaal-Guinea. Uitstellen of annuleren zat er toen niet in. Er werd ook gespeeld mét publiek. Het was een aparte situatie.”

“Of ik schrik had? Dat viel mee. Ik was vooral met mijn groep bezig. Om hen zo goed mogelijk te laten voelen. Eenvoudig is dat niet, want de ene had het mentaal moeilijker dan de andere. Niet iedereen zag het bijvoorbeeld zitten om te spelen. Het is belangrijk om in zo’n tijden héél goed te communiceren.”

Beeld EPA

10 jaar geleden bondscoach

Opvallend: exact 10 jaar geleden prijkte Leekens ook op de frontpagina van de sportkrant van Het Laatste Nieuws. Hij werd toen voorgesteld als coach van de nationale ploeg. “Ik was heel fier dat ik bondscoach kon zijn”, herinnert hij zich. “Die dag ga ik niet snel vergeten. Een geweldig moment. Ik had voordien een fantastisch seizoen met KV Kortrijk en zo kwam ik bij de Rode Duivels terecht. Het vervolg is gekend, twee jaar na die voorstelling trok ik naar Club Brugge...”

Leekens werd 10 jaar geleden voorgesteld als bondscoach van de Rode Duivels.Beeld rv