Coronaspuwer krijgt boete en een jaar cel met uitstel

De correctionele rechtbank heeft Michael K. veroordeeld tot een jaar cel met uitstel. De man had eind maart bewust gespuwd naar de politie in Wommelgem.

jtp, vdaa

De Poolse man was agressief geworden bij een politiecontrole aan de Oelegemsesteenweg in Wommelgem. Hij spuwde tot drie keer toe naar de aanwezige politie. K. zegt dat hij zich niets meer herinnert van het voorval, hij had die dag zijn verjaardag gevierd en had een paar glazen te veel op. De rechter veroordeelde de man tot een jaar voorwaardelijk en een boete van 800 euro.

Michaël K. is de eerste van de zogenaamde ‘coronaspuwers’ die zijn straf kent. De voorbije weken waren er al meer dan 40 incidenten in de provincie Antwerpen, waar mensen spuwen, hoesten of niezen naar de politie of andere mensen.

Het Antwerpse parket heeft al meerdere malen te kennen gegeven dat het ‘streng optreedt tegen mensen die tijdens deze coronacrisis bewust hoesten, niezen op spuwen naar politiemensen en andere burgers omdat dat gedrag bijzonder asociaal en maatschappelijk totaal onaanvaardbaar is’.