Direct naar artikelinhoud
Gezondheidszorg

Drama voor Rode Kruis nadat alternatieve stickeractie flopt

De lokale afdelingen van het Rode Kruis draaien op vrijwilligers.Beeld RV

‘Dit is dramatisch. Écht.’ Rode Kruis Vlaanderen slaakt een noodkreet. Corona heeft haar 241 lokale afdelingen hard getroffen. De alternatieve stickeractie, dit jaar zonder vrijwilligers op onze kruispunten, is geflopt.

en

Amper 308.000 euro bracht de actie op - lang niet genoeg om hun werking te blijven garanderen. Zelfs de ambulancedienst - al weken zo hard in de weer - komt onder druk te staan.

770.000 Suske en Wiske-stickers waren gedrukt toen de lockdownmaatregelen werden afgekondigd. Het Rode Kruis kon geen vrijwilligers sturen naar kruispunten, parkings en supermarkten en moest noodgedwongen op zoek naar een alternatief. In 770.000 Vlaamse brievenbussen werd een sticker gedropt, met een bijhorende brief waarin de organisatie opriep een vrije gift te doen. 

Ze rekende (te) sterk op de goodwill van de gezinnen, want twee weken na de start van de actie, die binnen enkele dagen afloopt, deden amper 10.270 mensen een storting. Op de rekening nu: 308.000 euro, een fractie van de 3,2 miljoen vorig jaar. En van de 4,85 miljoen in 2016. Geld dat elk jaar integraal naar de 241 Rode Kruis-afdelingen wordt doorgestort - geen cent ervan gaat naar het nationale niveau. “90 procent van wat een lokale afdeling aan inkomsten ziet binnenkomen, is afkomstig van de stickeractie”, verwoordt Ine Tassignon van het Rode Kruis het.

Hulp in de buurt komt op die manier stevig onder druk te staan. Want geen centen betekent geen medisch materiaal, geen opleidingsmateriaal voor gratis EHBO-cursussen, geen nieuwe ambulances, geen werkkledij, geen hulpposttenten.

Op www.rodekruis.be/sticker2020 kan je nog tot 17 mei terecht voor een online gift voor een afdeling bij jou in de buurt. Al kan je ook op alle andere dagen van het jaar een donatie doen.