‘Belgische economie zal zich pas geleidelijk herstellen’

De Belgische economie haalt wellicht pas over drie jaar opnieuw het niveau dat was bereikt op het ogenblik van de uitbraak van de coronacrisis. Die heropleving zal moeilijk en zeer geleidelijk gebeuren. Dat hebben economen van drie grootbanken in een gesprek met de krant De Tijd gezegd.

Toen de coronacrisis in maart de Belgische economie trof, werd gewag gemaakt van een diepe duik, die echter ook door een snel herstel zou worden gevolgd.

Algemeen werd verwacht dat de economische activiteit zich weer snel zou herstellen wanneer de lockdown zou worden opgeheven. De praktijk heeft volgens de bankiers echter uitgewezen dat de situatie minder optimistisch oogt dan eerder werd verhoopt. Zij verwachten nu dat de economische groei volgend jaar de achteruitgang dit jaar slechts gedeeltelijk zal kunnen compenseren.

Herstructureringen

Philippe Ledent, econoom bij ING Bank, merkt daarbij op dat het economisch herstel een traag verloop zal kennen. ‘Ondernemingen zijn van plan een vijfde van de tijdelijk werklozen te ontslaan en investeringen uit te stellen,’ voerde hij aan. ‘De herstructureringen zullen een langdurige impact hebben op de werkgelegenheid en de consumptie.’

Ledent verwijst naar de financiële crisis ruim tien jaar geleden. Die crisis was veel minder zwaar, maar ook toen kon de Belgische economie zich pas na negen maanden opnieuw herstellen.

Jan Van Hove, hoofdeconoom van KBC Groep, benadrukt te verwachten dat niet alleen de arbeidsmarkt en investeringen, maar ook de export, klappen zullen krijgen. Hij voegt eraan toe ermee rekening te houden dat de economische activiteit eind volgend jaar nog altijd 4,4 procent lager zal liggen dan eind vorig jaar.

Volgens Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, wordt het steeds duidelijker dan de pandemie zich gedurende een langere tijd zal laten voelen.

Hij wijst daarbij ook op mogelijke heropflakkeringen van de pandemie. ‘Dat zal angst veroorzaken en de consumptie drukken,’ aldus De Leus. ‘Het oudere en kwetsbare deel van de bevolking zal zijn uitgaven beperken. De regels van social distancing maken het voor sommige sectoren, zoals de winkels, ook onmogelijk op volle capaciteit te draaien.’

Meer