Liveblog - Politieke partijen praten over federale regering, kille ontvangst voor premier Wilmès in Brussels ziekenhuis

Hoe moet ons land bestuurd worden wanneer in juni de volmachten van de minderheidsregering-Wilmès aflopen? Daarover willen de voorzitters van de PS en SP.A samenzitten met de andere partijen. En bij een bezoek van premier Wilmès aan een Brussels ziekenhuis keerde het personeel haar de rug toe. Volg hier al het nieuws over het coronavirus op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Personeel van Brussels Sint-Pietersziekenhuis in Brussel keert premier Wilmès de rug toe

Premier Sophie Wilmès (MR) bezocht vandaag het Deltaziekenhuis en het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, zo meldde ze vanavond zelf op Twitter. Zij zag het als "belangrijke momenten van ontmoeting en dialoog". "Gezondheidssituatie, mentale belasting, waardering van het beroep, financiering van de gezondheidszorg, het is allemaal besproken", klinkt het.

Het bezoek moest normaal in alle discretie en sereniteit plaatsvinden. Alleen was de ontvangst die de premier kreeg in Sint-Pietersziekenhuis in Brussel niet de meest hartelijke. Het personeel stond opgesteld in een soort lange erehaag toen de premier met de auto het ziekenhuis binnenreed. Maar toen de wagen passeerde, draaiden de zorgverleners ostentatief de rug naar haar. De beelden die daarvan op Twitter worden gedeeld, spreken boekdelen:

Hun protest richtte zich naar verluidt op de besparingen, de te lage lonen en het personeelstekort in de zorg. Het personeel is ook boos over hoe de regering de coronacrisis heeft aangepakt en dat die het tijdens de coronacrisis wettelijk mogelijk maakte om zorgpersoneel op te vorderen, zo zegt de socialistische vakbond ACOD op Facebook: 

Met welke regering pakken we hier de economische gevolgen van het coronavirus aan? Partijen spreken weer met elkaar

SP.A-voorzitter Conner Rousseau en zijn PS-collega Paul Magnette zijn verkennende gesprekken begonnen met andere partijvoorzitters, met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan VRT NWS. Het gaat evenwel nog om "embryonale" gesprekken, maar de hoop is dat er tegen eind september een nieuwe federale regering zou zijn.

Lees er hier meer over:

Maatregelen worden vanaf maandag ook versoepeld in Hongaarse hoofdstad Boedapest

Vanaf maandag worden de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus in de Hongaarse hoofdstad Boedapest versoepeld, zo heeft premier Victor Orban aangekondigd. De inwoners zullen hun woning mogen verlaten zonder dat ze hiervoor een gegronde reden moeten geven. Winkels zullen ook langer open kunnen blijven en restaurants met een buitenruimte zullen daar weer gasten mogen ontvangen.

Dezelfde versoepelingen waren twee weken geleden al in de rest van Hongarije van kracht geworden, maar niet in Boedapest. De regels van afstand houden en van het dragen van een mondmasker blijven wel over het hele land verplicht.

Nederlandse overheid kocht miljoenen onbruikbare mondmaskers

De Nederlandse overheid heeft ruim 5 miljoen mondmaskers gekocht, die bestemd waren voor de zorg maar na onderzoek onbruikbaar bleken. Dat schrijft de Nederlandse krant AD, op basis van cijfers van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Nog eens 3,9 miljoen maskers zijn voorlopig afgekeurd, maar kunnen later misschien nog worden gebruikt.

Het landelijk consortium werd in maart opgericht om persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers centraal in te kopen en te verspreiden, en zo te voorkomen dat ziekenhuizen zich in die 'wildwestmarkt' moesten storten.

Mondmaskers van slechte kwaliteit zijn een algemeen probleem. Ook bij de exemplaren die de Nederlandse ziekenhuizen zelf inkochten, werd zo'n 30 tot 40 procent afgekeurd door laboratoria. Er zijn ook er veel valse certificaten in omloop, schrijft de krant.

Minder dan 100 nieuwe coronadoden in Frankrijk

In Frankrijk werden de voorbije 24 uur 96 nieuwe coronadoden geregistreerd. Het totale aantal doden sinds het begin van de pandemie komt daarmee op 27.625 bij onze zuiderburen.

In de Franse ziekenhuizen neemt de druk ook af. Het aantal patiënten zakt er onder de 20.000. Er werden 350 nieuwe patiënten opgenomen met Covid-19. Zo'n 2.132 mensen liggen op intensieve zorgen, dat zijn er 71 minder dan vrijdag.

11-jarige Mies neemt camera van Linde Merckpoel mee op haar "eerste schooldag"

Handen wassen, koortscontrole, coronaproefje, banken met 1,5 meter tussen en een rare speeltijd: het was een gekke 'eerste schooldag' voor de 11-jarige Mies. Ze nam de vlogcamera van Linde Merckpoel mee in haar boekentas.

Bekijk de nieuwe vlog hier:

Corona duwt meer Spanjaarden in de armoede

In grote delen van Spanje worden de maatregelen nu wel versoepeld, maar niet in Madrid en Barcelona. In de hoofdstad Madrid wordt ook duidelijk dat de de coronacrisis meer mensen in de armoede duwt.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Hier en daar was het aanschuiven in winkels van grote ketens

Het was uiteindelijk geen overrompeling vandaag in de winkelstraten, maar buiten de steden was het hier en daar wel drukker in de grote winkels van ketens zoals Decathlon. In de vestiging in Gent moesten klanten zo'n 20 minuten in de rij staan voor ze binnen konden. 

Vooral accessoires om te fitnessen zijn populair, omdat nogal wat mensen thuis aan hun conditie werken. En er zijn ook veel fietsen verkocht, zo leert deze reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen