Direct naar artikelinhoud
GeldJeugd

Corona brengt helft jongeren in financiële problemen

ArchiefbeeldBeeld Pexels

Minder zakgeld of geen studentenjob meer: de coronacrisis brengt ook jongeren in financiële problemen. Volgens een onderzoek van Febelfin bij 1.005 16- tot 30-jarigen voelt bijna de helft de financiële impact van de crisis. 

Zo’n 45 procent van de Belgische jongeren heeft financiële problemen door de coronacrisis. Bij 13 procent zijn dat zware financiële problemen: 41 procent zag zijn of haar studentenjob geannuleerd, 6 procent is tijdelijk werkloos, 16 procent krijgt (ongeveer 50 euro) minder zakgeld van de ouders, 12 procent moet zijn of haar eigen ouders financieel ondersteunen.

35 procent van de jongeren denkt dat de coronacrisis financiële gevolgen heeft voor hun ouders. Zo’n 22 procent geeft aan dat de ouders geen middelen hebben om hen als kind te ondersteunen. Een op de drie maakt zich ook zorgen over de financiële toestand van hun ouders.

De financiële problemen van sommige jongeren vertalen zich in hun spaargedrag. 48 procent vindt van zichzelf dat hij of zij niet voldoende kan sparen. 15 procent kan niets opzijzetten, 5 procent daarvan moet het spaargeld gebruiken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Het onderzoek toont evenwel ook aan dat de crisis niet bij alle jongeren even hard toeslaat. 85 procent kan nog steeds geld opzij zetten als appeltje voor de dorst. 36 procent spaart zelfs meer dan voor de crisis.