Direct naar artikelinhoud
Kwetsbare kinderen

Dylan (13) uit kwetsbaar gezin getuigt in ‘Karrewiet’: ‘Ik wens iets meer geld, want ons eten is bijna op’

Foto ter illustratie.Beeld iStock

De coronacrisis slaat ongenadig toe, zeker in kwetsbare gezinnen. De 13-jarige Dylan getuigde in het jeugdjournaal Karrewiet op Ketnet hoe zijn ouders bijna niet de middelen hebben om eten te kopen, en dat hij vreest zijn jaar te zullen moeten overdoen.

De situatie van kwetsbare jongeren en kinderen tijdens de lockdown is schrijnend. Dat bracht onderzoek van  jeugdwelzijnsorganisatie ‘Uit De Marge’ aan het licht. Ook Dylan komt uit een kwetsbaar gezin. Zijn vader was even werkloos, maar heeft intussen een job. In het gezin zijn 6 monden te voeden - naast Dylan zijn er nog 2 broers en een zus.

“Dan blijft er niet veel meer over om samen iets te doen of een laptop te kopen”, getuigde Dylan in Karrewiet. De tiener, die in het eerste middelbaar zit, heeft dan ook geen eigen laptop. Aanvankelijk werkte hij voor school op de oude gezinscomputer. “Zo heb ik een achterstand opgelopen, waardoor ik niet goed kon volgen.” Intussen bezorgde de kinderwerking hem een laptop, maar Dylan denkt toch dat hij zijn jaar zal moeten overdoen.

Omdat zijn vader een tijd zonder werk zat, was er niet genoeg geld om eten te kopen of de huur te betalen. “Als ik nu één ding kan wensen voor mijn gezin, dan is het iets meer geld. Want ons eten is bijna op en met dat geld zouden we dan eten kunnen kopen”, aldus de 13-jarige.

Geen tuin

Ikrame Kastit, expert kwetsbare kinderen, is bekend met de problematiek. Ze wees in Karrewiet op het probleem van kleine huisvesting waar kwetsbare gezinnen dikwijls mee kampen. “We zien dat heel wat kinderen en jongeren thuis zitten. Ze wonen in heel kleine ruimtes, die ze vaak nog moeten delen met broers en zussen. Dat levert veel stress op.” Bovendien hebben die jongeren vaak geen tuin en kunnen ze niet buitenspelen. Zij die wel buitenshuis gaan ravotten, in een parkje of op een pleintje in de buurt, riskeren dan weer hoge boetes. “Boetes die hun ouders eigenlijk niet kunnen betalen”, reageert Kastit.

Twitter bericht wordt geladen...