Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Voorstel van piloten Brussels Airlines: minder vliegen en tot 45 procent loon inleveren om banen te redden

Voorstel van piloten Brussels Airlines: minder vliegen en tot 45 procent loon inleveren om banen te redden
Beeld Photo News

 In een poging naakte ontslagen zoveel mogelijk te vermijden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines stellen de piloten voor om de komende twee jaar minder te gaan vliegen. Dat schrijven ze in een open brief.

en

Op die manier zouden de piloten tot 45 procent loon inleveren, wat gecumuleerd tot 100 miljoen euro besparingen kan opleveren. “Het gaat om een voorstel tot collectieve arbeidsduurvermindering, om zo alle piloten aan boord te houden”, verduidelijkt Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK. Het voorstel komt van de piloten, maar wordt gesteund door de vakbonden.

De piloten hopen zo banen veilig te stellen van het vliegend personeel bij Brussels Airlines. Die mensen zijn nodig als er in 2023 opnieuw sprake is van groei, klinkt het.

Lees ook: 
Brussels Airlines heeft een toekomst als het zijn troeven kan uitspelen: dat denken Lufthansa én onze regering.

De directie van Brussels Airlines heeft vorige week een herstructureringsplan aangekondigd waarbij duizend banen op de tocht staan, een kwart van het personeelsbestand van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Er staan 191 pilotenjobs op de helling.

De vakbonden hebben het voorstel overgemaakt aan de directie, aldus Filip Lemberechts van de liberale vakbond. “Die heeft akte genomen en geantwoord dat dit soort besprekingen best aan de onderhandelingstafel gevoerd wordt.”