Direct naar artikelinhoud
CoronaOnderzoek

Vlaanderen geeft financiële steun aan onderzoeken in strijd tegen coronavirus

Onderzoek naar Covid-19.Beeld Getty Images/iStockphoto

Negen covid-onderzoeksprojecten aan Vlaamse universiteiten en universitaire ziekenhuizen krijgen vanaf vandaag financiële steun van de Vlaamse overheid. Het onderzoek moet onder meer helpen voorbereiden op een tweede piek in de pandemie.

Vorige maand lanceerden Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits (CD&V) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) een oproep voor onderzoek rond het nieuwe coronavirus. Uiteindelijk werden negen projecten geselecteerd. Alles samen werd 2,5 miljoen euro vrijgemaakt om het onderzoek een jaar lang te kunnen ondersteunen.

Onder normale omstandigheden duurt het na zo’n oproep veel langer voor het onderzoek effectief gestart kan worden. Maar snelheid was in dit geval van groot belang. Het is niet zomaar de bedoeling om de wetenschappelijke kennis over het virus te vergroten, maar ook om de resultaten daarvan zo snel mogelijk in te kunnen zetten. “Dit onderzoek kan ons enkel helpen om de komende weken en maanden in alle veiligheid ons dagelijks leven opnieuw te hervatten,” aldus minister Crevits.

Snel resultaten

Dat komt omdat de meeste projecten al opgestart werden voor ze financiering kregen, zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UZA), die bij twee onderzoeken betrokken is. “Dat was het unieke aan deze oproep en zorgt ervoor dat er vrij snel resultaten geboekt kunnen worden.”

Een van die twee projecten is een onderzoek naar de bescherming die antilichamen bieden. Wie Covid-19 oploopt, maakt antilichamen aan tegen de ziekte – maar tot nog toe is onduidelijk hoe lang en in welke mate die ervoor zorgen dat we niet opnieuw ziek kunnen worden. En die immuniteit is dan weer cruciaal om ervoor te zorgen dat de samenleving niet van lockdown naar lockdown gaat.

Ook de wekelijkse corona-enquête van de Universiteit Antwerpen krijgt 300.000 euro van de Vlaamse overheid. “Tot nu werd dat onderzoek eigenlijk uitgevoerd door vrijwilligers, maar het levert de overheid wel heel veel kostbare informatie op over de maatschappelijke impact van beleidsingrepen en versoepelingen in de lockdown,” zegt Van Damme. “Met dat geld kunnen we een versnelling hoger schakelen.”

Nog onder de uitverkorenen: onderzoek naar een mobiele app die de verspreiding van het virus kan helpen traceren en een onderzoeksproject dat anticipeert op nieuwe pieken in de epidemie. 

Pierre Van Damme.Beeld BELGA