Direct naar artikelinhoud
Voorzittersverkiezingen Open Vld

Egbert Lachaert volgt Gwendolyn Rutten op als voorzitter van Open Vld

Egbert Lachaert, de nieuwe voorzitter van Open Vld.Beeld Tim Dirven

Federaal fractieleider Egbert Lachaert volgt Gwendolyn Rutten op als voorzitter van Open Vld. Hij haalde het meteen in de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen met 61 procent van de stemmen. In totaal brachten 16.128 leden een geldige stem uit.

en

De eerste stemronde voor de voorzittersverkiezing bij Open Vld is vanmiddag beëindigd. Gwendolyn Rutten maakte vanmiddag op een persconferentie de resultaten bekend. Met 61,03 procent van de stemmen kon Lachaert zijn favorietenrol waarmaken.

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein behaalde bijna 30 procent van de stemmen en Vlaams Parlementslid Els Ampe iets meer dan 7 procent. De onbekendere Stefaan Nuytten kreeg ruim 1 procent van de stemmen achter zijn naam.

In een eerste reactie stelde Lachaert dat hij sterkere accenten wil leggen in de liberale boodschap, maar tegelijkertijd ook aan een brede liberale partij wil werken. Open Vld mag zich niet exclusief op één groep in de samenleving richten, luidde het. Wellicht komen er in het najaar nog congressen om de structuur en inhoud op scherp te stellen.

“De leden hebben beslist. De democratie heeft zich duidelijk uitgesproken”, besefte Tommelein. Hij hoopt dat de partij de komende periode vooruit kan gaan en een breed volksliberalisme kan uitdragen. Els Ampe bedankte de andere kandidaten voor de sportieve campagne en beloofde voor de basis te blijven knokken. “Ik ben ervan overtuigd dat we met Egbert een nieuw liberaal programma gaan kunnen schrijven, dat inzet op de relance na de coronacrisis”, besloot Nuytten.

Video wordt geladen...

Regeringsgesprekken

Lachaert was de afgetekende favoriet bij de verkiezingen. Niet alleen hijzelf, maar de hele partij hielden er sterk rekening mee dat hij de strijd zou winnen. En zelfs de voorzitters van de andere partijen zagen hem al als aanspreekpunt voor de ontluikende regeringsgesprekken.

Duidelijk is nu al dat Lachaert niet meteen in de armen van N-VA-voorzitter Bart De Wever zal vallen. Zijn verzet tegen een paars-groene regering, wat de partij eind vorig jaar onder hoogspanning zette, lijkt weggeëbd. Hij pleit ervoor dat de partij zelf het initiatief neemt, om te werken vanuit het centrum.

“De drie regeringspartijen (Open Vld, MR en CD&V) zouden een startnota moeten opmaken, eventueel aangevuld met de sp.a van Conner Rousseau”, zei hij eerder in De Zondag. “Daarna kan er verder gekeken worden of N-VA, PS of de groenen aan boord worden gehesen. Of, waarom niet, een minderheidsregering wordt gevormd”, vult hij nu aan.

Toppers zien hierin het teken dat de bocht is ingezet, zeker omdat federaal minister Alexander De Croo zicht zou krijgen op het premierschap wanneer het geen paars-gele regering wordt.

Ondervoorzitter

De Croo wordt ook de eerste ondervoorzitter van Open Vld. Hij kreeg bij de verkiezingen voor het partijbestuur de meeste stemmen (12.051) achter zijn naam - meer dan nieuwe voorzitter Lachaert (9.078 stemmen). Minister van Sociale Zaken Maggie De Block is derde met 7.974 stemmen. Ze blijft dus populair binnen haar partij. Vier jaar geleden haalde ze wel nog de meeste stemmen voor het partijbestuur.

Het partijbestuur zal 28 leden tellen, waarvan er 20 rechtstreeks werden verkozen. De acht overige leden komen uit de provincies en het Brussels gewest.

Technische fout

De interne verkiezingen bij de liberalen begonnen maandag met een valse noot. Door een technische fout in het online stemsysteem moest de verkiezing meteen na aanvang al stilgelegd worden. Dinsdag waren alle problemen van de baan, waardoor de timing niet in het gedrang kwam.

Om 12 uur vanmiddag werd de stembus gesloten. Na de telling door de gerechtsdeurwaarder en bekrachtiging door de Statutaire Commissie van de partij, konden de resultaten bekendgemaakt worden. 

Els Ampe: ‘Geen spijt van harde campagne’

Video wordt geladen...