‘Gebrek aan brede regering fnuikt Belgisch herstel’

België is, op Spanje na, het slechtste geplaatst in de EU om een krachtig economisch herstel in te zetten. Dat zegt het Britse onderzoeksbureau Oxford Economics.

Het studiebureau berekende voor een groot aantal EU-landen een ‘economische herstelscore’, om zo beter in kaart te brengen in welk tempo de landen vanaf de tweede jaarhelft vermoedelijk zullen herstellen van de coronaklap.

  • Denemarken, Polen en Duitsland zijn het beste geplaatst voor een heropleving, zo leert de ranglijst.
  • Spanje, België en Frankrijk hebben de zwakste score.

De score combineert voor elk land drie deelaspecten.

  • De vertrekpositie is de zwaarte van de coronaklap op basis van hoe lang en hoe streng de lockdown was in elke land.
  • Daarna wordt gekeken naar de structurele kwetsbaarheid van de economie voor de gevolgen van een pandemie, waarbij toeristische landen en landen met veel handel zoals Belgiê het kwetsbaarste zijn.
  • Het derde element is het effect van stimulerend budgettair beleid (‘discretionary fiscal response’) door de regering.

De herstelscores per land, waarbij Spanje (ES) de laagste score heeft en Denemarken (DK) de hoogste.

Dat België achteraan op de startgrid van het economisch herstel staat met de op een na zwakste score na Spanje, heeft alles te maken met de lage verwachtingen die Oxford Economics koestert op het vlak van stimulerend economisch beleid. De regering-Wilmès steunt op amper 38 van de 150 zetels van de Kamer en de volmachten die ze kreeg om de coronacrisis te bestrijden lopen in principe eind juni af. Grote beslissingen dreigen daardoor uit te blijven.

‘Het is heel moeilijk om te weten wat er zal gebeuren na het einde van de volmachten’, zegt Daniela Ordonez, onderzoekster bij Oxford Economics, aan Business AM. ‘Wie zal de Belgische stem in Europa zijn wanneer het zal gaan om het implementeren van relanceplannen? De politieke crisis in België brengt kosten met zich mee.’

De politieke crisis in België brengt economische kosten met zich mee

Oxford Economics

Het dreigende politieke vacuüm komt bovenop de hoge staatsschuld, die ook al een rem kan vormen op stimulerend beleid. Al heeft Europa al gezegd in deze uitzonderlijke tijden een oogje te zullen dichtknijpen als het gaat om begrotingsregels.

Nieuwe fase

De recent aangekondigde steunmaatregelen, zoals tijdelijke werkloosheid en betalingsuitstel voor bedrijven, maken internationaal gezien het verschil niet. Zulke schokdempers zijn op gelijkaardige manier ingevoerd in de hele EU, is de analyse van Oxford Economics.

De grote vraag is hoe de stimuleringsprogramma’s er per land zullen uitzien in de nieuwe fase waarin we nu terechtgekomen zijn, met de afbouw van de lockdowns. Op Duitsland na, hebben nog weinig landen in hun kaarten laten kijken. Duitsland en Frankrijk lanceerden vorige week nog het idee om het relancebeleid met een fonds van 500 miljard euro op Europese schaal te organiseren.

Meer