‘Bang afwachten of beschadigde bomen het zullen halen’

Politie Regio Turnhout

In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout werden afgelopen weekend meer dan honderd bomen beschadigd. Het is volgens Natuurpunt onzeker of de gehavende eiken en beuken nog te redden zijn.

mg

Vermoedelijk met een kettingzaag takelden vandalen 113 eiken en vier beuken toe. De bomen raakten zodanig verminkt dat ze het allicht niet zullen overleven. ‘Het is bang afwachten of ze het zullen halen, want het wordt waarschijnlijk een droge en warme zomer’, zegt Kris Van der Steen, coördinator van het Natuurpunt-bezoekerscentrum van het domein De Liereman. Het is voor het overleven van de bomen vooral van belang dat ze niet uitdrogen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarvoor zijn al verschillende maatregelen genomen. De eiken en beuken werden ingepakt met folie, zodat er weinig water verdampt en er geen schimmels kunnen binnendringen. ‘We bekijken ook de mogelijkheid om het bladerdek uit te dunnen, zodat er minder verdamping is’, zegt Van der Steen. ‘In samenwerking met de brandweer kan een deel van bladerdek worden afgespoten, zo worden de bomen ook bevochtigd.’

Omdat Natuurpunt relatief weinig ervaring heeft met dit soort vandalisme, worden verschillende technieken uitgeprobeerd om de bomen te redden. ‘We zullen alles goed documenteren en achteraf bekijken wat het beste heeft gewerkt’, zegt Van der Steen.

Camera's

Er waren door de coronacrisis al veel patrouilles, maar om het natuurgebied beter te beschermen, wordt samen met de gemeente nagedacht over eventuele camerabewaking. ‘Het wordt overwogen, maar er zijn nog geen concrete afspraken’, zegt Van der Steen. De politie schat de schade in de tienduizenden euro’s en heeft een onderzoek gestart. Eind april werd De Liereman al getroffen door een brand, ook toen werd kwaad opzet niet uitgesloten.

Het is niet de eerste keer dat bomen het slachtoffer zijn van vandalisme. In Maarkedal werden in februari zes bomen bewerkt met een kettingzaag en met gif bespoten, waardoor ze ten dode opgeschreven zijn.

Wie iets heeft gezien of meent te weten wie de daders zijn, kan bellen naar het nummer 0800 25 101 of een mailtje sturen naar opsporingen@politieregioturnhout.be.

Gezocht: de boommoordenaar van Schorisse

thumbnail: null
thumbnail: null

Gewapend met een kettingzaag en pesticiden ‘doodde’ een onbekende vandaal in een bos in het Oost-Vlaamse Schorisse zes beuken en eiken van meer dan een eeuw oud. Wie zit achter de mysterieuze aanvallen?

Brand in natuurgebied De Liereman mogelijk aangestoken

thumbnail: null
thumbnail: null

Volgens Natuurpunt is er ‘slechts’ dertig hectare heide en veen in de as gelegd bij de brand van woensdag in natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout. De brandweer kon vermijden dat het volledige gebied van 167 hectare in vlammen opging. Er zijn aanwijzingen dat de brand mogelijk werd aangestoken.