BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Gezondheidseconoom Lieven Annemans: “We zijn kampioen in genezen, maar niet in voorkomen. En dat is veel goedkoper”

“Een specialist die je nu drie keer op onderzoek laat komen, terwijl één keer eigenlijk volstaat, doet dat misschien soms ook om er iets extra aan te verdienen. Maar je kan aan die specialist ook een vergoeding per maand betalen per opgevolgde patiënt.” Dat is een van de ideeën van gezondheidseconoom Lieven Annemans in het kader van #operatietoekomst. Wat moeten we dringend aanpakken binnen onze gezondheidszorg en vooral: met wat moeten we stoppen? Onze journalist legde hem deze vragen voor.

5 reacties

  • Stef De Vos

    4 jaar geleden
    Woonzorgbeleid, poneert Prof.Tom Balthazar op Radio1 is in Vlaanderen zeer transparant. In Brussel en Wallonië is het een warboel omdat gemeenschap en gewest niet één zijn, en elk deelbevoegdheden heeft, zowel Brussel, Wallonië en Duitstalige. Tellen minstens vijf parlementen en regeringen. Vijfmaal meer dan Vlaanderen. Kan niet dat een efficiënt geregeld Vlaams beleidsdomein moet toetreden tot federale warboel. Zuiden kan versnipperprobleem zelf efficiënt oplossen! Zonder Vlaams geld?
  • roland miseur

    4 jaar geleden
    Preventie is de toekomst. In België werkt men niet multidisiplinair...elke dokter denkt in zijn eigen hokje en daarmee ook aan zijn eigen portemonnee.
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    Maak van alle dokters staatsambtenaren met een max wedde. Zij zullen dan wel zorgen dat ge zo goed mogelijk verzorgd wordt om minder werk te hebben. Ze hebben tenslotte op kosten van de maatschappij gestudeerd.
  • Evelyne Dewulf

    4 jaar geleden
    Niet alleen in gezondheidszorg zou voorkomen hoeksteen moeten zijn. Vooruitzien en op lange termijn nadenken (duurzaamheid!) zou altijd en overal de norm moeten zijn. Nu is het te veel van "après moi le déluge" (lodewijk 14). Dít heet sociaal zijn
  • Kurt Nowe

    4 jaar geleden
    Er kan veel bespaard worden , veel niet essentiële zaken! Mensen zouden voor alles beetje remgeld moeten betalen, gratis verpleging is toch te gek om te verwoorden. Dan de verdeeldheid binnen de zorg, iedereen zijn eigen netwerk, beroepsgroep, eigen vereniging, eigen vriendjes en dan de zuilen die men beroepsverenigingen noemen. De zorg is als de politiek complex en onoverzichtelijk, ongestructureerd. Best bordenwisser, alles uitvegen en herbeginnen.