Carl Devos.
Volledig scherm
PREMIUM
Carl Devos. © Jan De Meuleneir / Photo News

Politiek expert Carl Devos: “We moeten naar minder en grotere partijen”

Om tot een slagkrachtig beleid te komen pleit professor politieke wetenschappen Carl Devos (UGent) voor minder partijen. Spontaan gaan onze partijen zich niet herorganiseren, dus moet het via een hervorming van ons kiessysteem.  Wat zijn de mogelijkheden om dat te doen en met wat kunnen we maar beter stoppen? Onze journalist vroeg het hem in het kader van #operatietoekomst wat we dringend moeten aanpakken.

32 reacties

  • jan boden

    4 jaar geleden
    Dan houden we alleen nog het VB en de N-VA over, voor Vlaanderen ziet er dat dus goed uit.
  • Paul Boutsen

    4 jaar geleden
    Kleinere partijen, maar waar ligt de grens die nu ligt op 5%, wordt dat 10%, 15%? Dan vallen SPA,CD&V,OVld en Groen al uit de boot, de veredelde 11-11-11-(11) aktie. Betere opties zouden zijn "elke stem is evenveel waard", geen partijen uitsluiten hoe extreem ze ook zijn (PVDA-VB), elke politici in het parlement stemt voor of tegen naar eigen eer en geweten en niet omdat de partij het zo oplegt, een neutrale en evenredige verslaggeving dus geen politieke bevoordelen.
  • Jork Theeten

    4 jaar geleden
    Er moeten niet minder partijen zijn... Er moeten vooral minder niveaus zijn waar men aan politiek kan doen... Één federaal niveau is voor een land als Belgïë meer dan genoeg... Partijen moeten ook over de taalgrenzen kunnen samensmelten, alleen op deze manier kunnen de verschillende taalgemeenschappen terug dichter bij elkaar komen wat ons allemaal ten goede komt.
  • Philippe Stevens

    4 jaar geleden
    Die familie politiek moet ook gewoon stoppen , dit systeem heeft gefaald en daarmee uit .
  • Philippe Stevens

    4 jaar geleden
    1 regering en geen zakkenvullerij als ze in de oppositie zitten ! Nu !