Direct naar artikelinhoud
Mode

Belg Tom Van Dorpe gaat Frans modelabel The Kooples leiden: ‘De carrièreswitch waarvan ik droomde’

Belg Tom Van Dorpe gaat Frans modelabel The Kooples leiden: ‘De carrièreswitch waarvan ik droomde’
Beeld rv

Frans modelabel The Kooples kroont Belgisch stilist Tom Van Dorpe (36) tot artistiek directeur. Vijftien jaar geleden vertrok hij naar New York en werkte hij onder andere als stilist voor Rihanna. 

Hoe zijn ze bij jou terechtgekomen?

“Ik werd door een van de meest invloedrijke headhunters in de modewereld gecontacteerd. Bij The Kooples zochten ze een creative director met een open blik om het Parijse imago een meer internationale uitstraling te geven. Precies de carrièreswitch waarvan ik op dat moment droomde.”

Je woonde en werkte al jaren in New York, als stilist voor onder meer Rihanna. Hoe was het om die stad achter te laten?

“Op persoonlijk vlak viel het zwaar, maar professioneel gezien was het de juiste beslissing. Ik kon mijn flat in New York houden en dankzij sociale media is de wereld kleiner geworden. In Parijs heb ik mijn leven wat meer onder controle, ik woon nu ook dichter bij mijn familie. Vorig jaar heb ik in België mijn eigen modellenbureau Noah MGMT opgericht. Ik heb altijd een plan B.”

Tom Van Dorpe en Rihanna.Beeld RV

Wat is je creatieve visie voor The Kooples?

“Mijn eerste uitdaging is een nieuwe identiteit ontwikkelen, zonder aan het DNA te raken. Als modestilist lag mijn focus vooral op het esthetische, terwijl een job als creative director heel breed gaat. Het is verrijkend om af en toe buiten je comfortzone te treden. De mode-industrie staat voor grote veranderingen op vlak van duurzaamheid en body positivity. Dit is het moment om alle stereotypes te doorbreken.”

thekooples.com