Direct naar artikelinhoud
Europees relanceplan

Europese Commissie stelt economisch herstelfonds van 750 miljard euro voor

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.Beeld REUTERS

‘Dit is het moment van Europa.’ De Europese Commissie acht een Europees herstelfonds van 750 miljard euro noodzakelijk. 500 miljard zou als gift aan de economisch zwaarst getroffen lidstaten en regio’s moeten gaan, de overige 250 miljard als goedkope lening. 

en

Verder ontvouwde Commissievoorzitter Von der Leyen vanmiddag een voorstel voor een nieuwe Europese meerjarenbegroting (2021-2027). Die zou 1.100 miljard euro moeten bedragen. Volgens von der Leyen stelt de reusachtige economische impact van de coronacrisis de Europese Unie voor een “beslissend moment”. 

“Laten we opnieuw de kracht ontdekken die uitgaat van het idee van een verenigd Europa. Met dit plan kunnen we de basis leggen voor een Unie die klimaatneutraal, digitaal en robuuster dan tevoren wordt”, zei ze in het Europees Parlement. 

De 750 miljard euro voor het herstelfonds – Volgende Generatie gedoopt – wil de Commissie lenen op de kapitaalmarkt. Hiervoor is toestemming nodig van alle lidstaten, inclusief de nationale parlementen. Elk land heeft vetorecht, wat de uitkomst ongewis maakt. “Dit is Europa’s moment”, schrijft de Commissie in haar voorstel. “Dit is onze beslissende taak voor de volgende generatie.”

Spanje en Italië

Spanje en Italië kunnen het meeste geld verwachten als de plannen worden goedgekeurd. Madrid zou ruim 77 miljard euro aan giften en ruim 64 miljard aan leningen kunnen krijgen. Voor Rome gaat het om bijna 82 miljard aan giften en 90 miljard euro aan kredieten, blijkt uit een overzicht van de commissie. De kredieten hoeven pas na 2027 te worden afgelost.

De commissie wil niet alleen lidstaten, maar ook levensvatbare bedrijven en sectoren door de coronacrisis helpen. Lidstaten die voor hulp aankloppen in Brussel moeten investerings- en hervormingsplannen inleveren. Die moeten gericht zijn op vergroening, digitalisering en het versterken van de economie.

Voor de miljardenplannen zoekt de commissie ook naar meer eigen middelen. Zo wil ze een heffing op de omzet van grote bedrijven en een CO2-heffing op buitenlandse producten invoeren.

Omdat het geld niet eerder dan vanaf 1 januari beschikbaar zal zijn, stelt de commissie de huidige meerjarenbegroting (2014 tot en met dit jaar) op te trekken zodat er al vanaf 1 september extra geld kan vloeien. Daarmee moeten de regeringen unaniem instemmen en ook het Europees Parlement moet akkoord gaan.

De EU-leiders komen in juni mogelijk fysiek bijeen om over de voorstellen te onderhandelen. De commissie hoopt op een akkoord uiterlijk in juli.