Videospeler inladen...

Dovemansgesprek over onderwijs in Vlaams Parlement: "U blijft doof voor noodkreet van sector"

SP.A en PVDA verwijten Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat hij voor zijn beurt spreekt, waardoor de communicatie over de uitstap uit de coronacrisis in het onderwijs verwarrend is. Weyts erkent dat hem voluntarisme kan worden verweten, maar dat hij toch vooral zo veel mogelijk leerjaren in het onderwijs open wil krijgen. Het overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land zit op dit moment nog steeds samen om te bekijken wat mogelijk is. 

"Het onderwijsveld is bijzonder boos", kaart Steve Vandenberghe (SP.A) de onderwijsproblematiek in coronatijden aan bij Ben Weyts. "De reden? Uw onbezonnen drang naar media-aandacht en uw onweerstaanbare drang om te scoren." Door die dadendrang weten scholen en leerkrachten volgens hem niet meer waar ze aan toe zijn. 

U bent de primus van de klas als het gaat over aankondigen, maar als het gaat over oplossingen bieden voor concrete problemen kan ik u zelfs niet delibereren

Vlaams Parlementslid Kim De Witte (PVDA)

Weyts wordt verweten dat hij vorige vrijdag een akkoord met de onderwijskoepels over een verdere opening van het onderwijs als een beslissing heeft voorgesteld. "De oase van hoop bleek een fata morgana: het was slechts een advies", sneert Kim De Witte (PVDA). Volgens De Witte leidt de manier van werken van Weyts tot chaos. "U bent de primus van de klas als het gaat over aankondigen, maar als het gaat over oplossingen bieden voor concrete problemen kan ik u zelfs niet delibereren."

Zowel De Witte als Vandenberghe pleiten voor een andere methode: eerst een akkoord met werkveld, experten en de Franse Gemeenschap, en daarna communiceren.

U kan mij voluntaristisch noemen en zeggen dat ik te snel ben, maar we zorgen er wel voor dat we het voortouw nemen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

"Vlaanderen snakt naar de heropening van de scholen", antwoordt Ben Weyts. Volgens hem is ook een meerderheid van de Vlaamse scholen vragende partij voor een verdere heropening. "Wil ik zo veel mogelijk overleg en samenwerking? Tuurlijk! Maar zijn wij bevoegd? Ja! Wie heeft daarover beslist? De Nationale Veiligheidsraad!"

Volgens Weyts is er nog maar één struikelblok voor de heropening die hij zo graag wil: de regel van 4 vierkante meter per leerling. "Ik doe er alles aan om ook dat te kunnen wegwerken en hoop daarover vandaag een akkoord te bereiken. U kan mij voluntaristisch noemen en zeggen dat ik te snel ben, maar we zorgen er wel voor dat we het voortouw nemen in het realiseren van de ambitie om zo veel mogelijk leerjaren te openen."

Kritiek op zijn manier van communiceren krijgt Ben Weyts trouwens ook vanuit de Franse Gemeenschap, waar minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) zich ergert aan zijn aankondigingspolitiek.

Bekijk hieronder een deel van de tussenkomst van Ben Weyts en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Het vertrouwen tussen school en ouders is verstoord door uw roekeloze communicatie

Vlaams Parlementslid Steve Vandenberghe (SP.A)

De discussie over de communicatiestijl van de Vlaamse minister van Onderwijs verzandt in een dovemansgesprek. Nochtans zegt Steve Vandenberghe de stem van veel schooldirecties te vertolken. "Die vele mails, die frustratie, die boosheid: dat gaat niet over het willen opengaan, dat gaat over het feit dat het vertrouwen tussen school en ouders verstoord is door uw roekeloze communicatie." Het antwoord van Weyts zint hem niet. "Glasheldere communicatie, dat is de essentie van dit debat."

Vandenberghe en De Witte krijgen bijval van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), die bij wijze van illustratie enkele leerkrachten citeert. "Bedankt om niet op de essentie van onze vragen te antwoorden", besluit een gefrustreerde Steve Vandenberghe. "U blijft doof voor de noodkreet van de sector", stelt Kim De Witte vast.

Bekijk hieronder een deel van de tussenkomst van Steve Vandenberghe:

Videospeler inladen...

Hoe dan ook is het plan dat minister Weyts vorige week voorstelde nog niet definitief. Het overlegcomité - met daarin de verschillende regeringen van ons land - zit daarover nog steeds samen. Normaal zou er vanavond duidelijkheid moeten komen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen