Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen stelde woensdag in het Europees parlement een herstelfonds van 750 miljard voor.
Volledig scherm
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen stelde woensdag in het Europees parlement een herstelfonds van 750 miljard voor. © AP

België maakt aanspraak op 5,48 miljard euro uit Europees herstelfonds: “Groter plaatje is belangrijker: onszelf helpen door anderen te helpen”

België maakt aanspraak op 5,48 miljard euro aan Europese subsidies uit het nieuwe Europees herstelfonds. Dat blijkt uit een werkdocument van de Europese Commissie. Volgens vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) is het bedrag “voorbarig en misleidend”. Het cijfer verwijst slechts naar één instrument van het fonds, zegt hij. Koen Geens, vicepremier en minister van Europese Zaken (CD&V) vindt dat het er bij zo’n plan niet toe doet om tot op het bot uit te spitten hoeveel elk land krijgt. “Belangrijker is het grotere plaatje: dat we onszelf helpen door anderen te helpen.”

9 reacties

  • Arne Van Gheluwe

    4 jaar geleden
    5,48 van de 750 miljard. Maar toch een van de meeste landen. Ik besluit hieruit dat het geld naar de rijken gaat, niet naar de slachtoffers. En ook dat ons noodregering de economie goed heeft beschermd tov andere landen.
  • Jean Gobin

    4 jaar geleden
    goede zaak ook die belasting op multinationals, is maar normaal dat spanje en Italië die miljarden niet hoeven weer te betalen zij zijn heel zwaar getroffen ...landen die niet akkoord gaan gaan een hogere bijdrage aan Europa moeten betalen ook een goede zaak! die 750 miljard moeten door de sterker landen gedragen worden ..
  • Paul Boutsen

    4 jaar geleden
    Kortom, wij Vlamingen onderhouden niet alleen Wallonië en Brussel, maar ook de EU en nu de Zuid Europese landen? Maar we moeten het in een breder perspectief zien dat Italië 34 keer meer en Spanje 27 keer meer krijgen ondanks ons hogere dodental per capita, omdat we een grote bbp hebben, waar alleen politici en bedrijven van profiteren, want de Vlaming zelf die draag 55% van zijn bbp al af.
  • Michel Trouwers

    4 jaar geleden
    België krijgt 5.48 miljard van 750 miljard. Maar hoe groot is het deel dat wij mogen betalen van die 750 miljard?
  • Danny janssens

    4 jaar geleden
    bijna 6 miljard niet slecht voor wat door velen omschreven wordt als een griepje
  1. “Alcoholwaarschuwingen op elke parasol?”: sector uit ongenoegen over nieuw ontwerp rond alcoholreclame

    “Alcohol­waar­schu­win­gen op elke parasol?”: sector uit ongenoegen over nieuw ontwerp rond alcoholre­cla­me

    Een voorlopig ontwerp van een ministerieel besluit van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over alcoholreclame zorgt voor ongenoegen binnen de sector. Daarin staat dat er gezondheidswaarschuwingen zouden moeten komen bij alle vormen van alcoholreclame en dat in een soort roterend systeem. Concreet zou dat volgens ‘VTM Nieuws’ kunnen betekenen dat er op bijvoorbeeld parasols met bierreclame ook nog verschillende alcoholwaarschuwingen moeten gedrukt worden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) probeert te sussen: “De discussie is niet afgelopen.”
  2. "Het moment van Europa": von der Leyen stelt herstelfonds van 750 miljard euro voor

    "Het moment van Europa": von der Leyen stelt her­stelfonds van 750 miljard euro voor

    "Dit is het moment van Europa." In het Europees Parlement heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag de oprichting van een economisch herstelfonds van 750 miljard euro voorgesteld. Door samen schulden aan te gaan wil de Commissie geld vrijmaken om de lidstaten te helpen om de economische schok van de coronapandemie te boven te komen. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel wacht nu de lastige opdracht om alle regeringsleiders achter het plan te scharen.