Frank Abbeloos

Onrust bij vakbonden en ouders over versoepeling school: "4 m² per kind eerst nodig, nu niet meer, wat is veranderd?"

De onderwijsvakbonden hebben zware kritiek op de versoepelingen voor de heropening van de kleuter- en lagere scholen op 2 en 5 juni. Vooral het wegvallen van de 4 vierkante meter per leerling per klas die nodig was om een veilige afstand te kunnen bewaren, maakt de vakbonden boos en ongerust. "Op het overleg vrijdag klonk het dat die 4 m² noodzakelijk was, nu niet meer, wat is er in die paar dagen veranderd? De veiligheid wordt in gevaar gebracht." Ook bij ouders is er angst, stellen ouderverenigingen vast. "Het allerbelangrijkste was alle kinderen weer naar school kunnen gaan, niet die 4 m²", zegt professor Erika Vlieghe.

Sinds gisteravond, na het Overlegcomité tussen de verschillende deelregeringen van ons land, is het officieel: kleuters mogen vanaf 2 juni opnieuw naar school, leerlingen uit het lager onderwijs vanaf vrijdag 5 juni. De 1,5 meter afstand tussen leerlingen binnen, in de klas dus, hoeft niet meer gehandhaafd te worden. De klassen blijven binnen en buiten volledig samen als "contactbubbel", ongeacht de grootte van de klas.

Dat zijn belangrijke aanpassingen in vergelijking met de afspraken die nu nog gelden. De versoepeling moet het mogelijk maken voor scholen om de rest van het schooljaar toch nog meer leerlingen te kunnen verwelkomen. Elke school bekijkt zélf wat haalbaar is en op welke manier, maar niet voor elke school zal de organisatie evident worden.

De "contactbubbels" uit elkaar kunnen houden tijdens de speeltijden en middagpauzes blijkt door plaatsgebrek bijvoorbeeld een probleem. Ook de situatie aan de schoolpoort, waar ouders hun kinderen moeten brengen en ophalen, is moeilijk, omdat volwassenen wel de social distance moeten blijven bewaren.

Vakbonden: "Veiligheid ineens niet meer belangrijk"

Onderwijsvakbonden hebben zware kritiek op de versoepelingen. De voorwaarde van 4 vierkante meter ruimte die per leerling in de klas nodig was om een veilige afstand te kunnen bewaren, vervalt.

"Maar dat is helemaal in strijd met de informatie die we vrijdag nog kregen op onze vergadering met de minister en de experts", zegt Nancy Libert van de socialistische bond ACOD Onderwijs. "We hebben toen de vraag gesteld of die 4 vierkante meter belangrijk was. Daarop heeft men heel duidelijk gezegd dat dat gegarandeerd moest blijven voor de veiligheid. We stelden ook de vraag of de basisscholen op 8 juni gewoon volledig open konden, en dat kon niet."

"We zijn nu vier dagen later en wat zien wij nu? Blijkbaar zijn al die veiligheidsmaatregelen nu toch niet meer zo belangrijk. Er wordt ook geen nieuwe argumentatie gegeven. Men zegt, we hebben naar de voorbeelden in het buitenland gekeken, maar we hadden die voorbeelden ook vrijdag al. De kinderen zijn niet de motor, de meeste kinderen hebben jonge ouders, dat wist men ook vrijdag al. Dus als men nu de veiligheidsmaatregelen overboord gooit, begrijpen wij niet op welke argumenten dat gebaseerd is. Dat geeft geen vertrouwen, niet aan de leerkrachten en niet aan de ouders."

Als men nu de veiligheidsmaatregelen overboord gooit, begrijpen wij niet op welke argumenten dat gebaseerd is.

Nancy Libert (ACOD Onderwijs)

Ook de liberale onderwijsvakbond VSOA hekelt de afschaffing van de 4 vierkante meter. Volgens de bond werd die beslissing onder druk genomen. "Dit gaat diametraal in tegen de eerdere algemene veiligheidsvoorschriften van de virologen", zegt voorzitter Marnix Heyndrickx.

"Vrijdag waren wij betrokken bij het overleg met minister Weyts. Daar hebben wij toegekeken dat er rekening werd gehouden met veiligheid en de doenbaarheid. Met grote verbazing moesten wij via de pers vernemen dat er sedert dinsdag een overlegcomité aan de gang was. Dat de onderwijspartners en niet in het minst de personeelsvertegenwoordigers van dit overleg werden buitengesloten, tart dan ook alle verbeelding."

"Praktische haalbaarheid primeert boven veiligheid. Met de opheffing van de afstandsmaatregel wordt onmiskenbaar de veiligheid van de leerkracht in gevaar gebracht. Wij kunnen niet anders dan hieruit besluiten dat een van de prioritaire uitgangspunten, met name veiligheid, in drie dagen tijd niet meer van belang is."

Met de opheffing van de afstandsmaatregel wordt onmiskenbaar de veiligheid van de leerkracht in gevaar gebracht.

Marnix Heyndrickx (VSOA)

Bij de christelijke onderwijsbond COC moet de top zich deze namiddag op een spoed bijeengeroepen crisisoverleg verantwoorden over de recente beslissingen. Want de achterban begrijpt ze op dit moment niet. "Niemand begrijpt nog wat er allemaal aan het gebeuren is, de beslissingen veranderen met de dag", zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven.

Hij maakt zich vooral zorgen om de veiligheid op school en verwijst onder meer naar de beslissing dat leerlingen in het secundair onderwijs niet langer verplicht zullen zijn om een mondmasker te dragen. Dat zal wel aanbevolen worden. COC wijst er ook op dat de nieuwe versoepelingen aangekondigd worden, hoewel de gevolgen van de eerste heropstart op de coronacijfers nog niet eens bekend zijn. "Men baseert zich dus op andere zaken", klinkt het.

Zowel ACOD als VSOA zeggen graag scholen snel te willen heropenen en kinderen weer naar school te kunnen laten gaan, maar er moet dan wel respect zijn voor de veiligheid.

Professor Erika Vlieghe: "Afstand tussen leerkracht en leerling is belangrijker"

Professor Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES (dat is de expertengroep die de overheid advies geeft over de exitstrategie, red) en vrijdag aanwezig bij het overleg tussen de minister en de koepels, zegt bij de versoepeling rekening gehouden is met de opmerkingen van directies op het terrein. Die stelden dat het met de strikte maatregel van 4 m² per leerling niet haalbaar was om alle leerlingen terug naar school te kunnen laten gaan.

Er zaten gisteren ook kinderartsen om de tafel en die vonden het heel belangrijk dat alle kinderen weer naar school zouden kunnen. "En dus hebben we ons de vraag gesteld wat nu het allerbelangrijkste is, en dat is níet die regel van 4 m² tussen de kinderen. Maar: het is wél belangrijk dat de afstand tussen leerling en leerkracht bewaard blijft, tussen leerkracht en ouders, en tussen leerkrachten onderling. Op die manier denken wij dat de impact van de schoolopening op volwassenen wat betreft besmettingen beperkt zal blijven."

Vlieghe beklemtoont wel dat deze nieuwe versoepeling wél goed moet worden opgevolgd.

Angst bij ouders: "Van zeer veel naar heel weinig afstand houden, dat is ingrijpend"

Ook bij ouders is er angst, zegt Hannelore Lambrighs van KOOGO, een koepel van ouderverenigingen. "Bij de heropstart was er ook veel angst, ondanks de strenge regels. Het is moeilijk om in te schatten hoe het nu gaat zijn. Het is opnieuw een ingrijpende verandering: van zeer veel afstand houden naar heel weinig afstand houden of kunnen houden. Voor ouders is het cruciaal dat de veiligheid gegarandeerd kan worden."

Tegelijk is het volgens KOOGO ook een positieve stap, en zullen veel kinderen en hun ouders blij zijn dat ze dit schooljaar toch nog naar school kunnen. "Het is belangrijk om het schooljaar te kunnen afsluiten." KOOGO benadrukt wel dat er nu niet al te veel aanpassingen moeten komen voor de zomervakantie. "Er is al verschillende keren gecommuniceerd, maar telkens een beetje anders. Dat kan voor veel onduidelijkheid zorgen. We vragen daarom om geen veranderingen meer te doen tot de grote vakantie."

GO!: "Vertrouwen van ouders terugwinnen"

Het GO!, de koepel van het gemeenschapsonderwijs, heeft begrip voor de angst waar sommige ouders mee kampen. Topvrouw Raymonda Verdyck wil hen geruststellen: "We nemen alle maatregelen om de veiligheid te verzekeren. En we zullen contact houden met de ouders, om hun vertrouwen terug te winnen." Ze is blij met de beslissing om opnieuw meer leerlingen naar school te sturen. "Dat heeft een zeer belangrijke impact, zowel voor het welbevinden van de leerlingen als voor de ondersteuning van het leerproces."

Ook de koepel van het katholieke onderwijs reageert positief, al betreurt ze wel dat de informatie zo laat is gekomen. Ze vraagt zich ook af of de klassen op de speelplaats in de praktijk wel gescheiden kunnen blijven.

Minister Weyts: "Scholen verschillen, bekijk lokaal wat veilig én haalbaar is"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beseft dat scholen die door de versoepeling weer meer leerlingen mogen ontvangen, nog met praktische problemen geconfronteerd kunnen worden. "Elke school, elk schoolgebouw is anders. Sommige scholen hebben meerdere of bredere toegangen, andere dan weer helemaal niet. U kunt wel bedenken welke praktische moeilijkheden dat met zich kan meebrengen", zei hij in "De ochtend".

"Er kunnen bijvoorbeeld bottlenecks ontstaan aan de ingang. We vragen om op plaatsen waar groepsvorming van volwassenen mogelijk is de afstandsregels te blijven respecteren", zegt Weyts. Hij gaat er ook van uit heel veel scholen de beginuren van de schooldag zullen laten variëren per leerjaar, om contacten tussen de verschillende klasbubbels te vermijden.

Elke school, elk schoolgebouw is anders. Sommige scholen hebben meerdere of bredere toegangen, andere dan weer helemaal niet. U kunt wel bedenken welke praktische moeilijkheden dat met zich kan meebrengen.

Minister Ben Weyts

Leerkrachten in het lager onderwijs wordt gevraagd om bij contacten met andere volwassenen altijd een mondmasker te dragen. "We vragen aan de ouders om daar rekening mee te houden", zegt Weyts. In het secundair onderwijs worden ook leerlingen sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen.

Scholen die daar nood aan hebben, kunnen rekenen op coaching van de onderwijsinspecteurs. "Er zijn draaiboeken die we gisterenavond al hebben uitgestuurd. Ik weet dat we veel informatie geven, maar die moet net houvast bieden", aldus nog Weyts.

Maar door de communicatie vorige week en de verwarring die erop volgde waren veel leerkrachten en directies het noorden kwijt. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kreeg dan ook heel wat kritiek over zich heen. Die aanvaardt hij, vertelt hij in "De ochtend". En hij belooft: "Dit is het finale scenario."

Videospeler inladen...

Meest gelezen