LIME

Steeds meer gebruikers elektrische step op spoed na val: "Vooral in Brussel een probleem"

In Brussel komen steeds meer gebruikers van een elektrische step op de spoedafdeling terecht na een ongeval. Dat blijkt uit een studie van verkeersinstituut VIAS en de Brusselse ziekenhuizen. Opvallend: in de meeste gevallen droeg de stepper geen helm.

De elektrische deelstep is al een tijdje niet meer weg te denken uit het straatbeeld van heel wat steden. In Brussel zie je ze overal. Maar de toename van het aantal gebruikers zorgt ook voor een stijging van het aantal ongevallen. Per week belanden gemiddeld een vijftal stepgebruikers op de spoedafdeling van de Brusselse ziekenhuizen. Wat de spoedartsen opvalt is dat vrijwel niemand van de slachtoffers een fietshelm draagt.

Geen verplichting

"Voor het niet dragen van die helm zijn er diverse redenen", zegt dokter Kenneth Coenye van het Sint-Jansziekenhuis in Brussel. "Ten eerste is er geen helmplicht voor een step. Wij Belgen zijn sowieso al koele minnaars van een fietshelm, dat zie je ook bij de gewone fietsers." Maar de dokter geeft ook andere redenen. "Mensen die met een deelstep rijden zijn vaak geen getrainde gebruikers. Het ding gaat snel, maar heeft kleine wieltjes. Ze verliezen al eens makkelijker hun evenwicht bij een maneuver. " 

Schrammen, breuken en hoofdletsels

In sommige periodes komen zo tot vijf mensen per week op de spoed terecht. "We zien veel mensen met breuken aan de polsen of de voorarm.  Dat komt door de reflex van de mensen om hun armen uit te steken als ze vallen. Maar in ernstige gevallen komen mensen ook met hun hoofd op de stoeprand terecht, en dat kan fataal aflopen", waarschuwt de dokter. 

Plooibare helm

De dokter begrijpt wel dat veel stepgebruikers geen helm dragen. "Vaak grijp je onverwacht naar zo een deelstep, als het je uitkomt voor een korte verplaatsing in de stad. En dan heb je doorgaans geen helm op zak." Maar er zijn oplossingen. "In sommige steden in het buitenland wordt samen met de deelstep een plooibare helm aangeboden. Die kan je gebruiken zodra je de deelstep losmaakt uit zijn stalling", vertelt dokter Coenye. "Maar een algemene helmplicht zou natuurlijk de beste oplossing zijn. "Want ook veel fietsers dragen geen helm en ze zijn even kwetsbaar. Bovendien neemt ook de verkeersdrukte opnieuw toe en zien we het aantal ongevallen met fietsers helaas ook weer stijgen."

Meest gelezen